Създава се Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни

Снимка: Infomreja.bg

Националният инициативен комитет е под председателството на министъра на отбраната

Министерският съвет на Република България прие решение за създаване на Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913г.) през 2022-2023г.

Националният инициативен комитет е под председателството на министъра на отбраната, а в състава му са включени началникът на отбраната, началникът на Военна академия ,,Г. С. Раковски“, командирът на НГЧ, заместник-министри на Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на културата, директорите на НВИМ, БНТ, БНР, Държавна агенция „Архиви“ и представители на военно-патриотичните съюзи.

Както и при предходни чествания, основен акцент отново се поставя върху популяризирането на българската бойна слава и отдаването на почит към подвига и саможертвата на българските военнослужещи, дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение.

Националният инициативен комитет има за задача да изготви план с конкретни мероприятия с финансов разчет за отбелязване на годишнината, който традиционно включва дейности, свързани с изграждането, ремонтирането и възстановяването на български военни паметници, ритуали за почитане паметта на загиналите в Балканските войни, мероприятия по предложения на военно-патриотичните съюзи, военно-исторически конференции и изложби, издателска дейност и др.

Отбелязването на историческите годишнини се радва на широк обществен отзвук, предизвиква голям интерес и допринася за военно­патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK