Защитникът на България Удроу Уилсън вече има паметник в София

Снимка: БГНЕС

Американският президент Уилсън помага за запазване на българския суверенитет след Първата световна война

В историческия център на София бе открит паметник на американския президент Удроу Уилсън, който помогна за запазването на българския суверенитет след края на Първата световна война /1914-1918 г./, предаде репортер на БГНЕС.

Паметникът на Уилсън, който е по проект на именития български скулптор Георги Чапкънов, е поставен в градинката между Централната баня и джамията Баня баши.

На откриването присъстваха представители на българския политически и интелектуален елит. Сред тях имаше и много представители на съдебната власт, по чиято инициатива се поставя паметникът на 28 президент на САЩ. На откриването бяха президентът Георги Първанов, Стоян Денчев, Тодор Чобанов, Ясен Тодоров, главният прокурор Иван Гешев и др.

Решението за издигане на паметника бе прието от Столичния общински съвет на 23 април тази година.

Удроу Уилсън работи за постигане на справедлив мир. На 8 януари 1918 г. той произнася прочутата си реч за „четиринадесетте точки“, предлага създаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.

На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България. С решителната си намеса той предотвратява реализирането на огромните териториални претенции на Сърбия, Гърция и Румъния спрямо нашата страна, както и нейното ликвидиране като държава и разделянето на три района, подчинени на нейните съседи. Уилсън е категоричен, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи и се аргументира, че то ще доведе до нова война в бъдеще. Той настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство.

През 1919 г. Удроу Уилсън получава Нобеловата награда за мир. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK