Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

Снимка: БГНЕС

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на преизбраната президентска двойка

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София.

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на преизбраната президентска двойка.

Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Тържествената военна церемония пред Паметника на незнайния воин е един от ключовите моменти при встъпването в длъжност на българските президенти, които оттук поемат функцията на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Началото е поставено преди 25 години и се превръща в традиция и символ на приемственост при предаването на властта от един държавен глава на друг.

Днешната церемония ще бъде шеста за последния четвърт век и втора, при която в длъжност встъпва президент, който е преизбран за втори мандат.

След като поздрави почетния караул и приеме строя, Румен Радев ще произнесе слово.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на България, а 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на втория мандат на държавния глава.

Румен Радев ще положи венец пред Паметника на незнайния воин и ще почете паметта на загиналите за свободата на България.

Светската част от церемонията започва малко преди 12 часа на „Дондуков“ 2. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

В речта си пред парламента след полагането на клетва за втори мандат на 19 януари Румен Радев призова за конституционни промени в съдебната власт и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата. Той определи като стратегическа цел справянето с демографските проблеми.

„Демографската катастрофа е проекция на всички кризи от прехода. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за увеличаване на раждаемостта с фокус върху отговорното родителство, за намаляване на смъртността и ограничаване на емиграцията.

Третият консенсус, около който съм убеден, че следва да се обединим, е каузата за просветена и образована нация“, каза Радев в речта си. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK