С всяка година по-назад: На 112-о място сме по свобода на словото

Снимка: Infomreja.bg

Страната ни пада с една позиция по свобода на медиите спрямо 2020

България е на 112 място в тазгодишната класация за свободата на медиите, която е съставена от "Репортери без граници".

Страната ни пада с една позиция по свобода на медиите спрямо 2020 г., когато бяхме 111. Класацията включва 180 държави. България е единствената страна в Европейския съюз в червената зона. В Европа ни правят компания само Турция, Русия и Беларус.

Според неправителствената организация, в България свободата на печата е в капан

Малкото откровени журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие.

Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес от разследване или осъждане на насилие над журналисти.

За пример се дават случаи на проявено насилие срещу журналисти:

Полицията нанася побой на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, когато го арестува през септември 2020 г. Маскирани биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер Николай Стайков получи заплахи за убийство през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната система.

Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, очевидно свързани с корупция и конфликт на интереси в проправителствените медии.

Делян Пеевски- олигархът, който беше най-яркото въплъщение на това анормално състояние, продаде своите медии, но влиянието му върху тях продължава да бъде проблемно.

Правителството разпределя финансиране от ЕС и публични финанси за медии при пълна липса на прозрачност, което насърчава бенефициентите да се отнасят по-безкритично към правителството в своите репортажи. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK