Джок Полфрийман е напуснал България

Наложената му забрана за напускане на България беше отменена

Джок Полфрийман е напуснал България. Австралиецът от два месеца не е в страната.

Фрийман беше освободен предсрочно от затвора през 2019 г., след като излежа близо 12 години от присъдата си.

Той беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Предсрочното му освобождаване предизвика остра реакция в обществото.

Наложената му забрана за напускане на България беше отменена от съда и той е заминал законно и без проблеми. До момента не е ясно дали е изплатил кръвнината на семейството на убития студент.

На 20 ноември 2020 г. ВАС окончателно отмени наложената на Джок Полфрийман принудителна мярка за напускане на страната. Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях убиецът излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен съдебен състав. Решението на съда за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение в българското общество.

Джок Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите – приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук”, заяви Полфрийман докато беше в центъра за временно настаняване в Бусманци./ БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK