Иван Гешев награди 7 граждани, помогнали на катастрофиралите сръбски деца

Снимка: БГНЕС

Той изрази съжаление, че именно в подобни лоши времена българският и сръбския народ разбират колко са близки и еднакви

С награди за проявен висок граждански дълг и доблест бяха отличени 7 граждани, помогнали на пострадалите при автобусната катастрофа от средата на август сръбски деца в първите моменти преди инцидента. Отличията на церемонията, организирана от Прокуратурата, бяха връчени от главния прокурор Иван Гешев и посланика на Сърбия у нас Желко Йович, съобщава news.bg.

"Благодаря за възможността да се обърна към българските граждани, които чувствам като братя и сестри, които са помогнали на сръбските граждани, на сръбските деца в най-тежките моменти след катастрофата. Искам да се обърна към вас от две позиции - като посланик на Сърбия с едно голямо "благодаря" от името на президента Вучич, от името на министър-председателя Бърнабич, от името на всичките ни министри и институции.

От другата страна се обръщам като обикновен човек, като гражданин на Сърбия. С едно също искрено и голямо "благодаря" от името на не стотици хиляди, а на милиони сръбски граждани, които са впечатлени и трогнати от това, което сте направили. Благодаря, че преди този светъл християнски празник Успение Богородично ни припомнихте какво значат тези големи думи - любов към ближния, жертвоготовност, благодарност", изрази благодарности сръбския посланик.

И изрази съжаление, че именно в подобни лоши времена българският и сръбския народ разбират колко са близки и еднакви.

"За съжаление живеем във времена, когато добрата новина е лошата новина и поради редица причини, това, което е лошо, се представя за добро. Когато бях на мястото на катастрофата си мислих, че и този случай мина по тази линия като много други такива. И след няколко дена всичко се забравя. Забравя се, че бяха направени много добри неща от вас и от институциите. Затова ние от ръководството на Прокуратурата решихме да организираме това събитие. Защото смятаме, че доброто не трябва да се забравя, а трябва да се повтаря. За да припомним какви са традиционните балкански, християнски ценности, да не забравяме, че на първо място сме хора. За да правим разлика между добро и лошо", каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев.

Наградените са д-р Христо Стефанов, спрял на мястото на инцидента и оказал първа помощ на пострадалите деца, Петър Канев, транспортирал с автомобила си до болницата някои от децата, Живко Стамболиев, помагал на ранените и претърсвал автобуса са останали вътре пътници, Ивелина Шкембиева, медицинска сестра, помагала на ранените, Илиян Шмилев, един от първите, спрели на мястото на катастрофата и изваждал пътници от него, Теодор Бочев, оказал също първа помощ на ранените, както и д-р Антон Елкин, оказвал също съдействие за третиране на раните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK