Проф. Христова: В проба на дете открихме коинфекция - и коронавирус, и грип

Снимка: БНТ

За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон

В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна е в над 50% от пробите, доминира и с времето все повече се налага. Това обясни в "Още от деня" проф. Ива Христова, директор на Националния ценър по заразни и паразитни болести.

За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта, допълни тя.

Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите на доказан такъв, коментира проф. Христова.

Днес бяха доказани нови 9 грипни вируса от типа H3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за коронавирус, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват едновременно организма, обясни проф. Христова.

Апелът ми е при пациенти с отрицателни тестове за ковид, да се тестват повторно за грип, допълни тя.

В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което вероятно означава, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната, смята проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира много интензивно.

Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омикрон, сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани, подчерта проф. Христова.

Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя.

Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира, категорична е проф. Христова.

Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява, подчерта още проф. Христова. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5