Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ с нова организация за работа

Снимки: МТИТС

Министър Тодоров: Разпоредил съм инспекторите в екипите да се разменят ежедневно на ротационен принцип

От началото на юни има нова организация за работа на инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на старта на извънредните проверки на ИА „Автомобилна администрация“ за контрол на превозите на пътници и товари.

„Разпоредил съм инспекторите в екипите да се разменят ежедневно на ротационен принцип. Така ще се ограничат взаимовръзките и отношенията между проверяващите и проверяваните, което създава среда за нерегламентирани практики. С новата организация инспекторите няма да знаят предварително кой с кого и къде ще работи на следващия ден“, отбеляза Георги Тодоров.

Той посочи, че започват извънредни проверки, в които участие ще вземат между 60 и 70 екипа. „Проверките ще се извършват ежедневно на различни места в цялата страна, като ще се сменят членовете на екипите и местата за контрол. По този начин ще се повиши качеството и ефективността на работата на самите инспектори. Това ще има и дисциплиниращ ефект върху дейността на фирмите и водачите“, заяви министър Георги Тодоров.

Инспекторите ще следят за спазването на времената за управление и почивка на водачите, изискванията за превоз на пътници и товари, общото техническо състояние на превозните средства и редовността на документите. „Ще бъдат разположени и кантари, с които ще се проверява теглото на товарните автомобили, за да не се допуска претоварване, което е предпоставка за възникване на ПТП и разрушаване на пътната инфраструктура“, допълни министър Георги Тодоров.

В днешния ден на територията на РД „Автомобилна администрация“ София са проверени 35 товарни автомобили. Съставени са 17 акта. Основните нарушения са липса на документи, не спазване на времената за управление и почивка, без годишен технически преглед. При един от случаите е установен водач, гражданин на трета страна, работещ за българска фирма без задължителен сертификат.

„От началото на годината са съставени 7067 акта, които са двойно повече за същия период на миналата година. Издадени са 6063 наказателни постановления на обща стойност 3 677 160 лв., като се отчита сериозно нарастване на сумите по наложените санкции с близо 1 млн. лв.“, съобщи изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK