Демерджиев: Трима ръководни служители са позволили по-леки наказания за Семерджиев

Снимка: БГНЕС

Това каза на брифинг вътрешният министър

Приключи проверката за служители на МВР, които са оказвали помощ на Георги Семерджиев, станал известен с причинена от него катастрофа на столичния булевард „Черни връх”. Както NOVA първа съобщи в петък, при проверката бяха установени 40 длъжностни лица, които ще понесат дисциплинарна отговорност. Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира резултатите от нея.

„Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него”, каза Демерджиев. Според него явно е имало полицейски чадър над Георги Семерджиев. „Така изглежда. Не мога иначе да допусна как 40 служители ще действат в услуга на това лице”, допълни ресорният министър. Той изрази съмнение, че случаят е изолиран, но увери, че за всеки подобен казус МВР ще реагира по същия начин.  

„Докладът показва стряскащи данни. В него има данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Има две висящи образувани дисциплинарни производства”, каза още Демерджиев. Едно от производствата засягало полицай Симона Радева, която, по думите му, трудно можела да бъде наречена „полицай”. Според министъра на вътрешните работи поведението й било несъвместимо със заеманата от нея длъжност – съдействие на лице, извършило криминална проява, включително избягване на наказателна отговорност. Симона Радева подлежи на дисциплинарно уволение, допълни той.

Демерджиев призова служителите, чиято съпричастност с престъпленията на Семерджиев е ясна, но за която няма достатъчно доказателства, сами да напуснат редиците на МВР, защото в тях нямало място за такива хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as