Нинова: За четири дни КЗП откри продажба на райски газ в 11 магазина и 13 сайта

Снимка: Емаг

Инспекторите на КЗП са на терен в цялата страна

Комисията за защита на потребителите извърши 195 проверки за райски газ в периода от 26 юли до 29 юли. При тях е била констатирана продажба на опасното вещество в 11 магазина и 13 сайта, издадени са заповеди за спиране на продажбата. Взети са проби и проверките продължават, каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Инспекторите на КЗП са на терен в цялата страна и най-вече по Черноморието – в магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, магазини за парти стоки и други.

Регионалните дирекции на комисията са установили, че голяма част от продуктите, съдържащи райски газ, са опаковани в кутия с етикет: Капсули за сметана с вкус и аромат (различни търговски марки), метални капсули, пълни с N2O или азотен оксид (Е942) за приготвяне на сметана, мусове, кремове със съдържание около 8.2 гр. диазотен оксид. 

При проверките на сайтове, които продават райски газ, е установено, че три от тях съдържат информация за собствениците и тя е предоставена на Главна дирекция „Контрол на пазара“ за извършване на проверки на място. Останалите десет сайта от тези, за които е установено, че предлагат за продажба опасния продукт, не са обявили кое е лицето, което продава райски газ. Извършени са контролни поръчки и ще бъдат предприети всички възможни действия за откриване на търговеца.

До платформите OLX и bazar.bg са изпратени писма с искане за предоставяне на информация за всички лица, които предлагат за продажба райски газ. Тя също ще бъде предоставена на ГД „Контрол на пазара“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK