Кибератака удари матурите в Гърция

Снимка: iStock

Това е най-значимото кибернападение срещу гръцка обществена или правителствена организация

Гръцкото министерство на образованието казва, че е било обект на кибератака, описана като най-мащабната в историята на страната, целяща да деактивира централизирана платформа за изпити в края на гимназиалното обучение, предава Асошиейтед Прес.

Оттам уточниха, че разпределените атаки за отказ на услуга, или DDoS атаки, насочени към блокиране на платформата, са се случили за втори пореден ден във вторник. Атаката е включвала компютри от 114 държави, причинявайки прекъсвания и забавяния на изпитите, но не успявайки да деактивира системата, казаха от министерството.

Кибератаките предизвикаха съдебно разследване, разпоредено от прокурор на Върховния съд, подпомогнато от отдела за киберпрестъпления на полицията.

"Това е най-значимото кибернападение, извършвано някога срещу гръцка обществена или правителствена организация", казаха от Министерството на образованието, описвайки инцидентите от понеделник и вторник като "мащабни и с голяма продължителност".

Изпитите в края на гимназията в Гърция се администрират с помощта на онлайн платформа, известна като Subject Bank, предназначена да установи единен стандарт за цялата страна.

Прекъсванията накараха учениците да чакат в класните стаи с часове за началото на изпитите и предизвикаха политически скандал след неубедителните общи избори по-рано този месец.

"Всичко, което имаме досега, е арогантно отказване от отговорност на правителството на Нова демокрация, което в продължение на четири години не успя да предприеме адекватни мерки за цифрова защита, за да защити платформата Subject Bank и да гарантира, че училищните изпити протичат гладко", каза Попи Цананиду, говорител на основната опозиционна партия, лявата Сириза.

Служебният министър-председател Йоанис Сармас председателства среща във вторник относно атаките, за които в изявление от кабинета му се казва, че "са били с голяма интензивност и показват силен мотив и ноу-хау". Но в изявлението не се споменава кой може да е отговорен за тях.

В него се казва, че атаките са били "ефективно отблъснати" и гръцките власти, ако е необходимо, ще "мобилизират всичко необходимо за справяне с кибератаките в близко бъдеще". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK