На полицейски терор са били подложени в съботната вечер клиенти, собственици и управители на заведения в Благоевград. За това алармират членове на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, като изпращат видео клип за доказателство. На клипа се вижда мъж пред заведение, който седи на земята, а полицаите се опитват да го изправят, както и друг мъж, който след разправия със служителите на реда, прави опит да си тръгне, но полицаи го дърпат обратно.

Видеото е от съботната вечер, около полунощ, когато РЗИ и полиция са направили масирани проверки по заведенията в града. Много благоевградски заведения обявиха още при въвеждане на новите мерки от 7 септември, че няма да спазват ограниченията и обявиха гражданско неподчинение.

Според сдруженията върху тях е упражнен полицейски терор, полицията "бие хората и ги арестува". "Има вечерен час според тях и след 23:00 да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23 ч, пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре", споделят разказ на свой колега от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Самият член на някое от сдруженията и явно собственик на заведение желае да запази анонимност.

Според Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България и членовете обявиха мерките за неефективни и дискриминационни. А днес заявяват: "Ние сме готови да понесем нашата отговорност, но полицейският произвол срещу български предприемачи и клиенти на заведенията няма да търпим и да приемем!"

Те настояват за незабавно дисциплинарно уволнение на "временно преназначения на длъжността директор на ОДМВР - Благоевград" старши комисар Георги Кандев и дисциплинарни наказания за всички намесени.

Адвокатите, които работят с Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България вече подготвят искове срещу отговорните лица. Те заявяват, че ще продължат да пазят правата си и няма да позволят гавра с бизнеса ни, препитанието на нашите служители и клиентите ни! /news.bg/