Ердоган: Швеция и Финландия не са предприели стъпки, за да разсеят опасенията на Турция

Снимка: БГНЕС

Двете скандинавски страни също така трябва да "гарантират" вдигането на оръжейното ембарго спрямо Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Швеция и Финландия все още не са предприели "конкретни и искрени" стъпки, за да разсеят опасенията на Турция, предаде ДПА.

Коментарът на Ердоган идва по-малко от седмица преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, отбелязва агенцията.

Понастоящем Турция е единственият член на НАТО, който публично блокира началото на процеса на приемане на Швеция и Финландия в Алианса, като обвинява двете страни в подкрепа за забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Двете скандинавски държави отхвърлят обвиненията на Турция.

Турция все още очаква Швеция и Финландия да "променят позицията си" по отношение на ПКК, е заявил Ердоган, според съобщение на неговия кабинет.

Двете скандинавски страни също така трябва да "гарантират" вдигането на оръжейното ембарго спрямо Турция, като обещаят да не прибягват до подобна тактика в бъдеще, е добавил той.

В отделен телефонен разговор днес с шведския министър-председател Магдалена Андершон турският президент също така е повторил искането си за екстрадиране или депортиране на някои лица, съобщи турското президентство.

Не е ясно за кои лица става въпрос, посочва ДПА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK