Боклуците на Благоевград може да вкарат общината във фалит

Снимка: Infomreja.bg

Благоевградската община дължи 19 млн. лв. задължения, "Ще станем община с финансово затруднение"

Благоевградската община има около 19 млн. лв. задължения (18 992 886 лв. към 14.06.)

Това обяви на пресконференция кметът Илко Стоянов заедно със заместника му Борис Механджийски и екодиректорът Диана Стефанова.

Общината е длъжник на Националната агенция за приходите, на доставчици и на банкови институции.

За два месеца работа на кабинета „Стоянов“ дълговете са намалени с около 900 000 лв.

Най-големите разходи на общината са за сметосъбиране.

В дължимите милиони се включват просрочените задължения на общината към доставчици, към НАП и задълженията към родителите в общината за еднократната помощ, която се изплаща за нов член в семейството, както и кредитите към банки.

Има намаление в задълженията от 300 000 лв. към доставчиците за два месеца. Намален е и с 600 000 лв. кредит към банка ОББ. Задълженията към НАП са в „стационарно състояние“, определи Механджийски. Причината за тези задължение е, че през 2011 година има задължение общините да превеждат към Регионалните инспекторати за опазване на околната среда отчисления по Закона за управление на отпадъците по член 60 и чл. 64. До 2019 година Община Благоевград не го е правила.

През 2020 РИОСВ – Благоевград, решава да поиска парите и тъй като Община Благоевград не успява да погаси задълженията си наведнъж, РИОСВ „предава“ Общината на НАП за принудително изпълнение. В момента дължимото към приходната агенция е 7 238 807 лв.

В тази сума се включват и задължения по околна среда в периода 2007 – 2013 година, които възлизат на 2 млн. лв.

Главницата на Общината в задълженията на РИОСВ са собствени пари на благоевградската институция, но законодателят е предвидил те да стоят в сметка на Инспектората като „чужди средства“.

Общината може да се възползва от тях, когато започне да изпълнява мерки по обезвреждане на депата и други мерки по опазване на околната среда.

Задълженията по Закона за управление на отпадъците са около 5 млн. просрочени и текущи – за над 960 000 лв., които има възможност да бъдат изплатени до края на годината.

Идеята на Механджйски е да се направи инвестиционна програма, да бъде взет банков кредит, с който да се изплатят задълженията в РИОСВ и да започне Общината да усвоява собствените си пари – от главницата. Те са около 4 млн. и визията е те да послужат за депото за отпадъци, един милион е лихва.

Общината е в рамките на нормата по Закона за публичните финанси спрямо просрочените задължения преди две седмици, но вече не е, подчерта Механджийски.

Одитиният доклад за 2020 година към Сметната палата принуждава кабинета „Томов“ и наследникът „Стоянов“ тези просрочени задължения да отидат в баланса и сега процентите от 5%, стават 10%. Нормата по Закона за публичните финанси е 5%, с което Община Благоевград нарушава втори коефициент.

„Ще станем община с финансово затруднение и ще минем под особен надзор към Министерството на финансите“, предупреди Механджийски.

Ние имаме визия какво да променим и първите стъпки са направени, каза още финансистът.

Той съобщи, че предшественикът му – Ясен Попвасилев, е обезпечил задълженията на Общината към НАП и в удостоверение за данъчните задължения на Общината пише, че такива няма. Защото ако това удостоверение не е „чисто“, то няма да може Общината да кандидатства по проекти.

Предишното ръководство обаче е „завещало“ настоящото да направи погасителен план на тези задължения до 30 септември. Общината ще се съобрази с него и ще го изплати, каза Механджийски.

Единият от кредитите към банки е взет от кмета Камбитов. Той поискал и получил 7,5 млн. за участие в европроекти, но се е превърнал в кредит за финансови корекции, уточни Стоянов. Но поради многото финансови корекции, парите не могат да бъдат възстановени и се налага да се плащат от общинската хазна.

Стоянов каза, че Общината е притисната и попада в едни големи задължения, които пречат.

Идеята е двата банкови кредита да се рефинансират с един дългосрочен кредит, за да може Общината да бъде „на чисто“.

Ние плащаме и огромни суми за сметосъбиране. Общината е притисната и от проблема с прекратяване на договора с оператора за сметосъбиране.

Пред Благоевград стои проблемът общината да фалира или „Биострой“ да фалира, каза Стоянов по повод на това, че общинската фирма е претоварена с дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване и план-сметката ѝ е претоварена.

Налага се да периодизираме проблемите, каза Стоянов.

Диана Стефанова пък уточни, че в момента „Биострой“ получава около 154 лв. за тон събран и извозен до Бучино отпадък.

Стоянов каза, че в Благоевград се плащат и най-ниските такси „Смет“, но това вероятно ще се промени. А идеята е самият данък да се превърне в услуга. Ако домакинство практикува разделно събиране, няма да плаща, а ако не – плаща толкова, колкото хвърля.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK