В Благоевград отбелязаха Световния ден на околната среда

Снимки: ДНП „Рила“

В инициативата се включиха хиляди деца, ученици, преподаватели, семейства и гости на областния град

В широкомащабно събитие, организирано в Благоевград от Дирекция „Национален парк Рила“ и Регионален исторически музей-Благоевград, се включиха Дирекциите на Национален парк Пирин, Природен парк „Витоша“, Природен парк „Рилски манастир“ и Природен парк „Беласица“, РИОСВ- Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, Югозападно държавно предприятие – ДП Благоевград, Регионална дирекция по горите – Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Поводът бе 5 юни – Световния ден на околната среда, на който обединените усилия на институциите имащи отношение свързано с опазването на природата и околната среда като цяло представиха по интересен и забавен начин своите дейности.

Красимир Андонов, директор на Дирекция „Национален парк Рила“, и д-р Кирил Алексиев – директор на Регионален исторически музей – Благоевград, с приветствия откриха партньорската инициатива.

Хиляди деца, ученици, преподаватели, семейства и гости на Благоевград се включиха в отбелязването най-значимата световна природозащитна дата. Всяка институция на специално организиран щанд запознаваше всеки посетител с дейностите по опазване на природата, предоставяше рекламни, информационни и обучителни материали и провеждаше занимателни еко-игри, беседи и демонстрации.

Учениците и техните преподаватели показваха завидни знания по екологичните въпроси и с интерес черпеха нови знания от експертите и служителите на ангажираните институции.

Тази година отбелязване на 5 юни - Световния ден на околната среда 2023 е свързано с решенията за замърсяването с пластмаса в рамките на кампанията #BeatPlasticPollution. Световният ден на околната среда е напомняне, че действията на хората по отношение на замърсяването с пластмаса имат значение. Стъпките, които правителствата и бизнеса предприемат за справяне със замърсяването с пластмаса, са следствие от това действие. Време е да ускорим и прехода към кръгова икономика. Време е да победим замърсяването с пластмаса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK