Илияна Йотова: Да имаме онази България, за която мечтаха героите, дали за нея най-свидното - живота си!

Снимка: Infomreja.bg

Тя произнесе слово пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади

Днес пред величествения паметник на Гоце Делчев в село Попови ливади отново се събраха родолюбиви българи, за да сведат глави пред подвига на героите от Илинденско – Преображенското въстание. Между тях бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, областният управител на област Благоевград, Николай Шушков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград, старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 – Благоевград, полковник Митко Балтов, народният представител в 46-ото Народно събрание Елхан Кълков, кметът на община Банско Иван Кадев, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, заместник – кметът на община Гърмен Ахмед Вранчев, представителят на Съюза на Тракийските дружества в България Илко Шивачев, членове на Общинския съвет в Гоце Делчев.

Заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Слово по повод 118-ата година от въстанието произнесе кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов. В него той определи това паметно събитие като един от най-големите върхове в българската история, показало пред света силата на българския дух, волята за свобода и желанието за ново начало у нашите предци.

„Днес е ден за преклонение и признателност пред саможертвата на тези хиляди знайни и незнайни герои, които са платили с живота си правото ни днес да бъдем свободни граждани. Да бъдем силни и сплотени, да бъдем патриоти, да уважаваме и пазим родината си, да се борим за нея и за правата си – това са заветите на въстанието“, завърши словото си Владимир Москов.

Вълнуващо беше изказването и на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя започна от несправедливия Берлински конгрес, върнал под робство изконни български земи. Отдавайки дължимото уважение към обикновените хора от Македония и Тракия, отделили се от семействата си и не пожалили себе си, вицепрезидентът направи преход към нашето съвремие, за да посочи, че ние сме техни длъжници, защото, „не учим достатъчно собствените си деца на патриотизъм и на история, нещо, което трябва да се промени, така както тези герои искаха ново начало, искаха промяна“.

Що се отнася до кражбата на българската история и нейната подмяна, „това е оскърбление преди всичко за паметта на героите и много тежка присъда за онези, които дръзват да го правят“, каза вицепрезидентът и добави : „Ние ще се борим с всички средства, за да пазим чиста и свята своята история!“

В словото си госпожа Йотова подчерта думата единение. „Едно единение, което 118 години жадуваме. Нека го имаме един ден, защото само в това единение ще бъдем онзи силен народ и проспериращ, който ще накара децата ни да не ходят на гурбет, а да остават тук и да правят бъдещето на България. Този завет трябва да прочетем днес, когато склоним глава пред паметта на героите. И да пожелаем здраве, успехи, промяна за добро в страната ни, да имаме просперираща, успяваща, онази България, която искаха, жадуваха и мечтаха героите, дали за нея най-свидното – живота си“, пожела вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK