Фон дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Снимка: Gettyimages

Председателят на ЕК е в София за церемонията по откриването на газовата връзка

Проектът за интерконектора между България и Гърция е на дневен ред от почти 10 години. Започна през 2009 г., когато България беше много тежко засегната от решението на „Газпром” да прекрати доставките на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много голямо желание, страст и воля за реализирането на такъв проект, и днес бих искала да благодаря на целия екип, на всички български и гръцки правителства. ЕС подкрепя този проект от самото начало и фактически, и финансово – с близо 250 млн. евро. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч на церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка в събота. По интерконектора страната ни ще получава азерски газ.

„Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне ужасяващата война срещу Украйна и енергийната война срещу Европа” заяви още Фон дер Лайен.

По думите ѝ този газопровод „обръща играта“, що се отнася до енергийната сигурност на Стария континент и дава свобода от зависимостта от руския газ.

„И в България, и в ЕС, хората усещат последствията от войната. Но благодарение на проекти като този, Европа ще има достатъчно газ за зимата. За да се постигне това, първата стъпка беше тази към диверсификацията, която бе подпомогната в критични моменти. Важни бяха и огромните инвестиции в алтернативните електроцентрали – така се създадоха работни места и станахме независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от хватката на Русия”, категорична бе Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че за да се справим с енергийната криза, Европа трябва да има обща реакция, която изисква да се намалят цените на разходите за енергията за домакинствата и бизнеса. „Вчера, например, всички в ЕС се споразумяхме да ограничим доходите на определени фирми и да ги насочим към подкрепа за домакинствата. Необходимо е да се предприемат и още действия. Посланието ни е да подкрепяме нашият единен пазар - това е силата на ЕС и там е богатството му. Без обща европейска решителност, рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. Нека заедно се изправим за един силен енергиен съюз”, призова Урсула фон дер Лайен. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK