Проучване: 2/3 от заразените с Омикрон са имали COVID и преди

Снимка: Infomreja.bg

Данните идват от Великобритания

Две трети от хората, наскоро заразени с варианта на Омикрон, казват, че са боледували от COVID-19 и преди.

Резултатите идват от голямо, продължаващо проучване, и тестване на проби от хиляди доброволци в Англия.

Необходима е още работа, за да се разбере колко са истинските повторни инфекции - но резултатите разкриват групите, за които изглежда е по-вероятно да хванат COVID повторно.

Те включват здравни работници и домакинства с деца или много членове под един покрив.

Зимна вълна

Повече от два милиона души са били тествани в проучването.

Последните открития за първите две седмици на 2022 г. се основават на около 100 000 теста за полимеразна верижна реакция (PCR). Около 4000 са положителни, което е най-високият процент, наблюдаван от началото на пандемията.

А когато селекция от тях беше изследвана отново, за да се провери какъв тип COVID е отговорен за инфекцията, на практика всички бяха от варианта Омикрон - силно заразният вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка, причиняващ голяма зимна вълна от инфекции в Обединеното кралство.

Тежко заболяване

Все още не е ясно колко от доброволците, които са дали положителна проба, са били напълно ваксинирани.

Две дози предлагат малка защита срещу Омикрон, въпреки че защитата срещу тежко заболяване намалява по-малко.

Но бустерните дози бяха въведени с бързи темпове, след като вариантът масово започна да се разпространява, за да допълнят защитата на хората.

Двама от всеки трима (65%) от заразените доброволци са казали, че вече са се заразявали с COVID-19. Навярно много от тях наистина са заразени повторно. Въпреки че в някои случаи най-новите PCR тестове може да откриват стари следи от вирус.

Други оценки предполагат, че един на всеки 10 случая на Омикрон е възможна повторна инфекция.

Понастоящем ежедневните данни за случаите на COVID, докладвани от правителството, които отразяват броя на инфекциите, взети от хора, които се явяват за тестване, не включват повторни инфекции за всички страни от Обединеното кралство.

Броят на новозаразените с коронавирус напоследък е нисък, но броят на инфкециите остава висок, особено сред децата и тийнейджърите, показват също резултатите на React.

Програмният директор на React проф. Пол Елиът от Imperial College London каза: "Има бързо нарастващо разпространение сред децата, сега те се смесват повече след началото на учебния срок и в сравнение с декември разпространението при по-възрастните хора на възраст над 65 години е нараснало, което може да доведе до увеличаване на хоспитализациите.

"Затова е жизненоважно да продължим да следим отблизо ситуацията", заяви той пред BBC. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK