Джокович: Готов съм да жертвам турнири, но няма да се ваксинирам

Снимка: ЕПА

Депортираха ме заради имиграционния министър, казва сърбинът

Водачът в световната ранглиста на тенисистите Новак Джокович заяви, че е готов да пропусне спечелването на трофеи в бъдеще, вместо да бъде принуден да се ваксинира срещу коронавирус, съобщава БНР.

Сърбинът каза и че не трябва да бъде асоцииран с антиваксърското движение, но подкрепя индивидуалното право на избор на всеки. Световният номер 1 в тениса при мъжете бе запитан дали би жертвал участието в турнири като "Ролан Гарос" и Уимбълдън заради позицията си спрямо ваксината. „Да, това е цената, която съм готов да платя“, обяви той пред Би Би Си..

20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем бе депортиран от Австралия миналия месец, след като правителството анулира на два пъти входната му виза заради ваксинационния му статут. 

„Никога не съм бил срещу ваксинацията“, каза той, потвърждавайки, че е получавал ваксини като дете, „но винаги съм подкрепял свободата на избор за това какво поставяш в тялото си“. Джокович добави, че се надява ваксинационните изисквания за определени турнири да се променят и че „ще може да играе още много години“. 

Но и потвърди, че е готов да жертва евентуалното задминаване на големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал по брой титли от Шлема. Надал вече води еднолично в класацията след титлата си в Мелбърн с 21 трофея. Запитан защо, той отвърна: „Защото принципите за развитие на тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в тон с тялото си възможно най-много“.

Сърбинът добави, че „винаги държи ума си отворен“ относно вероятността да бъде ваксиниран в бъдеще, „защото всички се опитваме да намерим колективно най-доброто възможно решение за край на коронавируса“. „Никога не съм бил срещу ваксинацията. Разбирам, че в световен мащаб всеки се опитва да овладее и спре тази пандемия, надявам се скоро да бъде сложен край на вируса“.

Джокович коментира и случилото се в Австралия и депортацията си от страната. „Бях много тъжен и разочарован от начина, по който приключи всичко за мен в Австралия. Не беше лесно. Абсолютно, грешката в декларацията на визата не беше направена умишлено. Беше приета и потвърдена от Федералния съд и самия министър в Имиграционното министерство на Австралия. Така че, всъщност, това, което хората вероятно не знаят, е, че аз не бях депортиран от Австралия на база, че не съм ваксиниран или че съм нарушил правила, или че съм направил грешка в декларацията на визата ми.

Всичко това всъщност беше одобрено и валидирано от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията. Причината, поради която бях депортиран от Австралия, беше, защото имиграционният министър използва своите правомощия да анулира визата ми на база възприятието си, че мога да предизвикам някакви антиваксърски сентименти в страната или в града, с които аз съм категоричен несъгласен“, каза още световният номер 1.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK