Гешев: Чрез измислени основания се оказва въздействие върху Прокуратурата

Снимка: Infomreja.bg

Днес ВСС гледа предложенията за освобождаването на главния прокурор

„Не мога да преценя какво ще бъде решението на ВСС. Това е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения всички „основания”, които са посочени от служебния министър  и от г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани пред българските граждани. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Смешни са основанията им.

Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху Прокуратурата  и вероятното й използване като „бухалка" срещу хора, които мислят по-различен начин. Тъжното е, че хора, които за говорят върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти на влизане във ВСС. 

Той коментира и казуса около „Български пощи”. 

„Има проверка в Софийска градска прокуратура за „Български пощи”. Предметът е не само хакерската атака, а всички обстоятелства около пощите. Това са важните неща за обществото – дали пенсионерите ще си получат парите, какви са цените, каква е ситуацията със здравната криза, а не тези измислени проблеми, свързани с атаката срещу съдебната власт", поясни Гешев.

На въпрос дали е ясно дали има отговор за разпит на Васил Божков, главният прокурор заяви следното:

„Служебно ми е известно, че няма искане и не очаквам такова. Обяснил съм, че между България и Обединените арабски емирства няма договор за правна помощ. Единственият вариант е за провеждане на разпит чрез принципа на така наречената взаимност”.

Припомняме, че днес магистратите ще обсъдят процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK