СЗО: Не са установени смъртни случаи при щама Омикрон, Делта остава доминиращ

Снимка: iStock

Ще са необходими седмици за да се види как ваксините се справят с новия вариант, смятат учените

Световната здравна организация заяви, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон, предаде АФП. Здравната организация събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

"Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече. Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта "Омикрон", толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер. Той също така призова хората да внимават за варианта Делта.

"Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта", подчерта той.

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама Омикрон, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g