Манолова: Правителството спешно да компенсира фирмите и домакинствата за скока на тока, парното и водата

Снимка: Изправи се.БГ

„Скокът на цените на тока, парното и водата е наследство от управлението на Борисов“

Правителството спешно да компенсира фирмите и домакинствата за скока на тока, парното и водата. Компенсациите за електроенергията на бизнеса ще струва на бюджета между 150 и 180 млн. лв. на месец. Подкрепата за домакинствата при увеличение цената на парното ще струва около 10 млн. лв. месечно, а за ток – 30 млн. лв. Това са пари, които ги има в хазната заради инфлацията.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Видин, където днес се срещна с граждани.

Настояваме да бъде забранен временно износът на ток. Това ще даде възможност евтиният ток от АЕЦ Козлодуй да бъде за българските фирми и домакинства, а не за тези в Румъния и Гърция. ДАНС и МВР трябва да влязат и в Булгаргаз, и в Булгартрансгаз, и в дружеството, изграждащо газовата връзка България-Гърция, която някой умишлено бави, категорична бе тя.  

Скокът на цените на тока, парното и водата е наследство от 12-годишното управление на Борисов. Партийните му „калинки“ са по високите етажи в енергетиката и работят за частни корпоративни интереси, а не в интерес на българския народ. Настояваме за смяна на ръководствата на енергийните държавни дружества, оставка на енергийния министър и оставка и смяна на целия състав на КЕВР, допълни Манолова.

Държавните чиновници в ръководствата на енергийните дружества взимат по 200 000 лв. заплата годишно и се занимават със спекулативни сделки, ощетяващи фирмите и домакинствата. Енергийният министър месец и половина не предприе нищо за овладяване увеличението на цените на тока за бизнеса. КЕВР от своя страна трябва да регулират тези процеси, подчерта тя.

Ние сме социалната формация, която ще се бори за по-високи доходи на пенсионерите, работещите хора, подкрепа за младите семейства и родителите. С актуализацията на бюджета бяха приети нашите предложения за 120 лв. добавка на пенсионерите, преизчисляване на пенсиите и увеличение на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв., припомни Манолова.

По-рано днес тя представи кандидата за кмет на село Арчар Георги Стоянов, издигнат от „Изправи се.БГ“. Сигурни сме, че следващата неделя село Арчар ще има кмет, който го е грижа за хората. От "Изправи се.БГ" настояваме да се създаде Фонд за Северозапада с 500 млн. лв. Чрез него малките населени места ще могат да кандидатстват за проекти за детски площадки, тротоари, канализация. Ние сме гарант, че ще има достатъчно средства за Северозапада, каза Манолова на среща с жителите на Арчар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK