Мондиал 2022: Аржентина е новият световен шампион

Снимка: Gettylmages

Повече от напрегната битка се проведе между Аржентина и Франция

Аржентина е новият световен шампион! "Гаучосите" триумфираха след уникална драма с дузпи срещу действащия световен крал - Франция.

В редовното време резултатът бе 2:2, а след продълженията стана 3:3, за да се стигне до изпълнение на дузпите.

Първо аржентинците поведоха с лекота с 2:0, а "петлите" бяха тотално безлични, за да се стигне до шокиращо изравняване в последните 10 минути на редовното време с две попадения на Мбапе.

В продълженията Меси отново изведе Аржентина напред, но Килиан Мбапе отново изравни, за да се стигне до изпъления на дузпи. В тях Коман и Чуамени пропуснаха за Франция, а "гаучосите" бяха безпогрешни, за да станат световен шампион. 

Така Аржентина триумфира за първи път от 1986 година и след два загубени финала след това. Трофеят е най-жадуваният за супер звездата Лионел Меси, който след днешния мач ще бъде коронясан от мнозина за най-добрия играч на нашето съвремие.

"Гаучосите" стартираха активно мача и обезличиха Франция. Още в първите минути те натиснаха "петлите" и показаха, че ще търсят попадение.

В 17-ата минута се стигна до първия пропуск. Молина подаде успоредно отдясно по земя към Ди Мария, но от границата на наказателното поле опитният играч прати топката високо над вратата. Само четири минути по-късно, Ди Мария нахлу отляво в наказателното поле, но Дембеле го фаулира и съдията мигновено посочи бялата точка. Лионел Меси изълни, стреляйки технично и прати топката в левия ъгъл за 1:0.

След попадението, Аржентина продължи да е по-активният отбор и да доминира тототално. "Петлите" така и не успяваха да намерят играта си и да отправят удар към вратата. Тоталното превъзходство на "гаучосите" беше материализирано с втори гол в 35-ата минута. След бърза атака и гениален пас на Меси с външен фалц към Алварес, той изведе Мак Алистър, който подаде страхотен пас към Ди Мария, а халфът стреля покрай Лорис за 2:0.

В 41-ата минута селекционерът на Франция Дидие Дешан шокира със свой ход като замени Оливие Жиру и Усман Дембеле, което сериозно изнервите звездите.

До края на полувремето, Франция така и не успя да отправи нито един удар, точен или неточен към вратата на "гаучосите".

През втората част Аржентина продължи да бъде тотален господар на терена, а "петлите" тотално обезличени, преди да се стигне до последните минути на редовното време. В 60-ата минута Ди Мария направи отличен рейд на лявото крило и пусна пас успоредно на голлинията, където Родриго де Паул пропусна топката, Меси засече, но играч на "петлите" чукна топка и не позволи шанс за ново попадение.

В 70-ата минута звездата на Франция Килиан Мбапе сътвори първата си опасност в мача, след като стреля от границите на наказателното поле, топката мина между трима играчи, но прелетя над вратата. В 79-ата минута се стигна до невероятна драма. Отаменди задържа Коло Муани задържа в наказателното поле, а съдията Шимон Марчиняк мигновено отсъди дузпа. Зад бялата точка застана Килиан Мбапе, който бе безпогрешен за 2:1.

Само минута по-късно, шокът беше пълен. "Петлите" направиха страхотно разиграване между Мбапе, Рабио и Тюрам. Тюрам изведе Мбапе на чиста позиция, а суперзвездата на Франция изравни за 2:2.

"Петлите" получиха импулс и все по-смело поглеждаха към вратата на "гаусочите". В добавеното време бяха по-дейният отбор и събитията на терена се обърнаха коренно, за да се стигне до продълженията. През първото продължение играта бе равностойна и двата състава не предприеха излишни рискове. В последните минути на тази част Лаутаро се отличи с два пропуска. Първо Опамекано изби много опасен удар на влезлия преди малко в игра играч на Интер.

Само минута по-късно Лаутаро пропусна нова възможност след като сам срещу вратаря, стреля покрай вратата.През втората част, Аржентина отново излезе напред в резултата. Лаутаро бе изведе вляво от вратата. Той стреля силно, но Лорис спаси. Топката стигна до Лионел Меси, който отблизо вкара, Жул Кунде, който изчисти топката, но тя вече бе преминала голлинията с пълния си обем - гол за Аржентина.

В 117-ата минута французите отново изравниха след като получиха дузпа, изпълнена точно от Килиан Мбапе за 3:3. В последните минути се стигна до поредица от пропуски и за двата състава, за да се стигне до изпълнение на дузпи. 

При дузпите Коман и Чуамени пропуснаха за Франция, а "гаучосите" бяха точни при всичките си изпълнения и така триумфираха със световната титла. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK