Пожари бушуват в няколко региона на Гърция

Снимка: БГНЕС

Властите разпоредиха незабавна евакуация

Заради голям горски пожар северно от Атина властите разпоредиха незабавна евакуация. Пламъците в района на 50 км от столицата бързо се разразиха заради силните ветрове.

Властите призоваха жителите да напуснат близките градове. В южната част на страната пък хотел в Порто Хели беше застрашен, след като пламъци обхванаха част от бунгалата на комплекса, съобщава Нова тв.

Туристите бяха евакуирани и засега няма информация за пострадали. В борбата с огъня се включиха повече от 60 пожарникари.

Горски пожар гори неконтролируемо на три фронта и край град Амфиса, община Делфи, в централна Гърция, съобщи снощи противопожарната служба, цитирана от АНА-МПА. Раздухван от силните ветрове, огънят е обхванал маслинови горички и се е насочил към женския манастира "Пророк Илия" и крайбрежния град Итеа. Манастирът е бил евакуиран, а пожарникарите се опитват да попречат на пламъците да стигнат до намиращ се наблизо горист район.

Жителите от северната част на Итеа са получили текстово съобщение за евакуация от службата за гражданска защита чрез спешния номер 112, евакуирано е и село Серникаки.

Пътят Арахова-Амфиса е затворен при село Хрисо и в двете посоки.

Същевременно при друг пожар на полуостров Пелопонес бяха евакуирани гостите на хотел "Amanzoe" в град Краниди. Огънят е нанесъл материални щети на хотелския комплекс, но няма пострадали, посочва ТАСС.

Общо 52 горски пожара за избухнали в Гърция през изминалото денонощие, съобщи пожарната служба, като предупреди, че опасността от пожари остава много висока и днес в редица райони.

Очакваните високи температури и силни ветрове днес поставят под висок риск областта Атика, Централна Гърция, Западна Гърция, полуостров Пелопонес и източните егейски острови, заяви говорителят на пожарната служба Янис Артопойос, цитиран от в. "Катимерини".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK