Денков: Работим за намаляване на неравенствата

Снимка: МС

„Искаме българите да се чувстват щастливи в своята родина“

Искаме българите да се чувстват щастливи в своята родина. Повишаването на доходите  не е достатъчно за това. Ето защо наред с развитието на икономиката и с увеличаването на заплатите трябва системно да работим за намаляване на неравенствата - в доходите и образованието, в достъпа до здравеопазване и съвременни административни услуги и във всички други аспекти от качеството на живота в България. Само така можем да решим най-големия проблем в страната ни - демографската криза.

Това послание отправи премиерът акад. Николай Денков към ръководителите на задграничните представителства на България на тяхната годишна конференция, свикана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Министър-председателят представи основните вътрешнополитически приоритети на кабинета, за чиято реализация той разчита и на дипломатите ни в чужбина.

Като ключова задача акад. Денков посочи развитието на конкурентна и добре работеща икономика в България, така че страната ни да настигне най-развитите държави в Европа и в света. „Вярваме, че това е възможно и работим тази възможност да стане факт. Това означава балансирано да развиваме индустрията, услугите, аграрния сектор, за който България има специфични природни и климатични предимства и те трябва да бъдат използвани“, заяви премиерът. Според него трябва да стъпим на традициите ни в образованието и в науката и да ги превърнем в успешни иновации, с които да развием българските фирми, а оттам - да привлечем инвеститори. С развитието на икономиката ще се повишат доходите.

За да се случи това, е важно изпълнението на правителствената и законодателната програма. „Присъединяването ни към Шенгенското пространство е начин българските граждани да пътуват без затруднения и да се чувстват равноправни европейци“, посочи акад. Денков. То ще подпомогне бизнеса при износа на стоки. Приемането ни в еврозоната пък ще намали разходите му и лихвите по кредитите. Модернизацията на българската армия и интегрирането на отбранителните ни сили в силите на НАТО ще гарантира защитата на страната ни от всякакви възможни рискове. С промените в Конституцията всеки нарушител на закона ще бъде наказан бързо и ефективно.

„Изпълняваме управленската програма така, както е планирана“, каза министър-председателят. Той подчерта пълния синхрон в работата между него и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по отношение на това какво трябва да се направи вътре в България и какво се очаква от дипломатите като представители на България по света. „Ние разчитаме на вас, вие разчитайте на нас и ще бъдем успешни“, призова премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK