ДБ ще се срещне с БСП, но ако има смисъл

Христо Иванов заяви, че остава в готовност за разговори с БСП

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че остава в готовност за разговори с БСП, когато обаче има смисъл от подобни срещи. 

Той съобщи, че е предупредил предварително председателя на БСП Корнелия Нинова, че след като към момента няма мнозинство за създаване на правителство, предвидените по-рано днес разговори нямат предмет. 

“Демократична България” е сериозна и диалогична сила и когато има шансове за съставяне на правителство, сме готови да разговаряме. Но нека никой не ни превръща в миманс на сценки”, каза той в предаването “Лице в лице” по bTV.

“Разговаряме и си държим на принципите. А тези принципи са да не позволяваме на някой да концентрира много власт. Затова на всички им бъркаме в ухото. Защото няма да си склоним главата. Ще говорим когато има смисъл, а не когато някой е решил, че е дошло времето за неговата телевизионна изява”, каза той.

Христо Иванов отново припомни, че е било възможно решение преди връчването на третия мандат, но тогава БСП отказаха разговори. 

“Време е да върнем на масата как се прави политика в многопартийна система. Най-често това изисква коалиция - нещо, което по някаква причина е превърната в мръсна дума. Трябва да се върнем към нея. Защото това означава едно нещо - ясни, писмени ангажименти, с подписи на лидерите на партиите”, заяви той.

Христо Иванов изтъкна, че всички действия са последователни и в обединението помнят “какво сме говорили преди изборите”. Също така “Демократична България” не приема “управление на всяка цена”, каквато заявка направи Слави Трифонов в последното си телевизионно интервю. 

“Време е да изберем между представителна демокрация и представление. На наша страна е дългата демократична традиция на развитите страни, а на тяхна страна е изобретяването на демокрацията от нула”, каза той. 

Христо Иванов смята, че е разумно до края на живота на Народното събрание да се осигури време, за да се разгледа актуализацията на бюджета и да бъде разгледан Законът за съдебната власт, който предвижда закриването на специализираните съд и прокуратура. “Подкрепяме актуализацията по принцип и ще направим своите предложения. Да свършим някаква работа и след това да се разпусне парламента”, добави той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK