Христо Иванов: Притеснява ме начинът, по който се появи Пламен Николов

Снимка: БГНЕС, архив

ДБ все още не са взели окончателно решение за подкрепа

"В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси... Аритметична подкрепа ще се намери, някакво управление ще бъде излъчено", каза Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България".

"Не се работи с политика на свършените факти... Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов, е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия, този център излъчва човек за премиер, фигура, която не отговаря на нашите обективни очаквания за този пост, каза Иванов и добави, че това действа обратно на формиране на доверие.

Пред БНР Христо Иванов подчерта пред БНР, че на ДБ "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение":  

"Не знам каква е формулата, но това, което се очертава, ме безпокои. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост".

Той подчерта, че от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България:  

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация".

Христо Иванов подчерта, че от ДБ не са взели окончателно решение и ще очакват до последно да видят ИТН в каква посока ще тръгнат. Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация, каза още Иванов.

Има разлика между нас и БСП затова, че може би БСП изхожда от реалността на своите резултати на два поредни избора. Ако тази тенденция продължи на трети избори, мисля, че е лесно да си представим мотивацията на БСП, ние не сме в тази ситуация. Готови сме да споделим тежката отговорност за едно управление, ако бъдем убедени, че е реформаторско, но гледаме на това като тежка отговорност, а не защото много ни се иска.

"С нас в петък бяха водени разговори само за личността на Петър Илиев. Имахме дълъг разговор за личността му. Аз се опитах да обясня защо не е подходяща за премиер", добави Иванов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK