Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието - независимо дали са служебни, или в редовен кабинет - за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет, а именно, че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод повторното разглеждане от страна на ВСС на допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от поста, съобщава bTV.

Той предположи, че зад тези "смешни твърдения" стоят политически интереси. Гешев обаче се въздържа да го нарече политическа поръчка.

Вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще платят българските граждани, обобщи той.

По думи на главния прокурор това, което вероятно се цели, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи.

"Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността", категоричен бе Гешев.

Според него прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава.

Гешев заяви, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може "да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия".

На 19 април министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд четирите решения на пленума на Висшия съдебен съвет, с които се отхвърлят от разглеждане по същество мотиви от искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Тя изпрати до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Това бе поискано от ВСС по доклада на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 12 април ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в 7-дневен срок.

Именно това предложение, внесено от Янаки Стоилов, ВСС отхвърли за разглеждане, но казусът му бе върнат от Върховния административен съд. Това обаче се случи едва след решението на Конституционния съд, който постанови, че министър на правосъдието има правото да иска оставката на главния прокурор.