В Кипър очакват икономически растеж от 2,5% през 2023 г.

Снимка: Pixabay

Икономиката на страната е показала "забележителна устойчивост" през миналата година

Икономиката на Кипър се очаква да достигне растеж от 2,5% през 2023 година, който ще надвиши 5 пъти средното ниво от 0,5% в еврозоната, а инфлацията ще намалее до 3,3% в сравнение с 8,1% през миналата година. Това показват последните прогнози на централната банка на страната, които съобщи нейният управител Константинос Херодоту на бизнес форум, пише БНР.

Преките чуждестранни инвестиции в Кипър ще бъдат важен двигател за икономическия растеж и през тази година, подчерта гуверньорът на централната банка Константинос Херодоту.

Според него тяхното увеличаване е резултат от въведените от държавата нови финансови стимули, заради които много мултинационални технологични компании с висока добавена стойност прехвърлят дейността си на острова, като по този начин подкрепят брутния вътрешен продукт на Кипър.

Икономиката на страната е показала "забележителна устойчивост" през миналата година, регистрирайки значителен растеж от 5,6% въпреки отрицателната международна среда, отчете още Херодоту.

Сред причините за успеха той посочи по-високата от очакваната активност в туризма, липсата на зависимост на Кипър от руски природен газ, както и много ограничената експозиция на кипърските банки към руската икономика и оттам - към санкциите срещу Русия.

Към края на януари депозитите на граждани на Руската федерация представляват по-малко от 2,2% от общите депозити в кипърските банки, съобщи Константинос Херодоту.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK