Министър Алексиев: Няма да позволя заседналият кораб да се използва за саботаж на държавата от лобисти и политици

Снимка: МТИТС

Той е издал заповед за освобождаване на изп. директор на ИА „Морска администрация“ капитан Живко Петров

Няма да позволя случаят със заседналия кораб край Камен бряг да се използва за саботаж на държавата от предизборни партийни интереси, лобисти и представители на администрацията.

Това заяви на брифинг днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Той съобщи, че е издал заповед за освобождаване на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров.

Основна причина е несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологията за освобождаване на товара.  В същото време Христо Алексиев подчерта, че е спазена международната нормативна уредба за действия в такива ситуации.

Новият директор на „Морска администрация“ е к.д.п. Венцислав Иванов. Той е ръководил структурата от 2004 до 2007 г. С това назначение по думите на министъра, ще бъде осигурена приемственост в действията на администрацията.

Подготвят се пет сценария за освобождаване на товара от плавателния съд, обясни министърът. Каквато и технология да бъде избрана, тя ще бъде предварително съгласувана с Министерството на околната среда и водите.

„В контакт сме с няколко международни фирми за морско спасяване и очакваме предложения за действие от тях. В зависимост от метеорологичните условия, остават вариантите за пренасяне на товара с шнек или с хеликоптер“, обясни Христо Алексиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK