Хора с възрожденски дух от село Борово дават пример за общественополезна дейност

Снимка: читалище "Будител - 2019", с. Борово

Те създадоха читалище и постоянно го развиват

Най-младото читалище в община Гоце Делчев, а може би и в цялата страна, е това в село Борово. Впрочем, тук някога е имало читалище, но постепенно функциите му са затихнали. Намерили се обаче сърцати хора, които не се примирили с факта, че селото им няма такова духовно средище, и създали ново. Това станало в месеца на будителите – ноември 2019 година. Затова го нарекли „Будител“.

Учредяването на читалище радва най-вече децата в селото. Само месец по-късно те се включили в първата му инициатива – конкурс за коледна рисунка. С готовност участвали и в коледния базар и сами майсторили различни изделия в работилниците, създадени в съседство до базара. С не по-малък ентусиазъм се включили и в мартенските базари. Техните мартенички се харесали на всички.

„Имахме идеи и за други дейности, чрез които да дадем на децата възможности за изява, но пандемията ни попречи. Ние сме щастливи, като виждаме тяхната радост“, споделя Марияна Сеизова, една от учредителките на читалището.

Безспорен успех на хората с възрожденски дух в Борово е създаването на читалищна библиотека. Благодарение на НЧ „Просвета – 1865“ в Гоце Делчев и на дарители като семейство Йондеви, те са събрали нужните 3 000 тома, за да регистрират библиотеката. Току-що създадена, тя вече има електронна платформа. Нещо повече – в нея читателите споделят своите впечатления от прочетеното.

Лошото е, че засега книгите се съхраняват в мазето на кметството, тъй като сградата на някогашното читалище отдавна не съществува. Дано с помощта на общинското ръководство се намери решение на проблема.

В желанието си да съхранят историята на своето село, читалищните дейци вече събират запазени документи и снимки. Друго, което издирват в момента, са народни носии. Нали наближава Лазаровден, трябва да облекат с тях лазарките! А за Великден ще украсят центъра на Борово по подходящ начин.

„Целта ни е да доставим радост на хората, да имат повече поводи за общуване помежду си, да създават нови приятелства и да разчитат един на друг“, продължава моята събеседничка.

Свързан с пролетното настроение е и обявеният от читалището фотоконкурс под надслов „Върни пролетта!“. В него могат да се включат хора на различна възраст, важното е да представят природата на селото и околностите му, пролетните дейности и настроението на боровалии. Срокът за представяне на фотографиите е 6-и май. С тях ще бъде подредена изложба в кметството. Предвидени са и поощрителни награди.

Постепенно, ден след ден, читалище „Будител“ набира скорост. Все повече хора са съпричастни към дейността му.  Както казва Марияна Сеизова, когато работиш без заплащане и нещата се получават, удовлетворението е по-голямо!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK