Протестиращи пред НС искат повишаване на доходите

Снимка: БНР

Президентът Румен Радев ще се срещне с лидерите на КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов

Работещи от цялата страна участват в националния протест за по-високи доходи, организиран от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ пред Народното събрание. Мотото на акцията е "За повишаване на доходите и запазване на работните места". 

Основното искане на дошлите под лилавите и сините знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа" е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация до момента, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера. В акцията участват и структурите на КНСБ и "Подкрепа" от Българското национално радио.

На трибуната са оратори от различни федерации, синдикати и съюзи, които членуват в КНСБ и КТ "Подкрепа" и които говорят за проблемите на работещите в различните сфери - от образование и здравеопазване, до транспорта и строителството. 

Минути преди 12 ч. президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че акцията е "само началото", а работеща България има готовност да обяви национална ефетивна стачка. 

Служители на затворите поискаха да получат подкрепа от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. От Русе, където отбелязват 30-годишнината на Юридическия факултет на университета, Зарков отговори:

"Бих подкрепил всички искания, които са за повишаване на доходите. Служебното правителство прави това, което е възможно в момента, а именно - да гарантира, че няма бюджетен хаос като предложи на НС законопроект, с който се удължава действието на предишния законопроект. Да се надяваме скоро да има ново мнозинство, ново правителство".

След края на митинга, протестиращите ще се отправят на автошествие из ключови столични булеварди, а в 14.00 ч. 

Президентът Румен Радев ще се срещне с лидерите на КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов. 

Заради протестната акция има сериозни затруднения в движението в столицата, включително и на наземния градски транспорт.

"Инфлацията стигна 18,7%. Това е официалната по статистика, но неофициално инфлацията е между 40 и 50, дори над 50%. Настояваме Бюджет 2023-та година да бъде внесен с всичките искания на КНСБ, най-вече за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на миниум 850 лева; Държавните предприятия и държавните структури са обвързани само и единствено с Бюджета", сподели протестиращ.

В протеста участват и структурите на КНСБ и "Подкрепа" в Българското национално радио.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK