Българка, близка до Ружа Игнатова, е била екстрадирана в САЩ

Снимка: Infomreja.bg

Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "OneCoin"

Българка, близка до т. нар. "криптокралица" Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "OneCoin", съобщи американското Министерство на правосъдието.

В официалното съобщение се посочва, че Ирина Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия. Българката е ръководила правния отдел на "OneCoin". В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Според американското правосъдие Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "OneCoin" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд основават компанията "OneCoin" през 2014 година в София, която е прикрите за финансова пирамида за измами. Над 3 милиона души са инвестирали в измамните пакети с криптовалута и компанията генерира приходи от продажби на стойност над 4 милиарда евро, а печалбата е близо 3 милиарда евро, се отбелязва още в съобщението на американското Министерство на правосъдието, съобщава БНТ.

Срещу Ружа Игнатова са повдигнати обвинения през 2017 година, издадена е и федерална заповед за ареста ѝ. На 25 октомври 2017 година Игнатова е летяла със самолет от София до Атина и от тогава не е известно местонахождението ѝ. Така наречената "криптокралица" е в списъка на ФБР с най-издирваните лица от юни 2022 година, предлага се награда от 100 хиляди долара за всяка информация, която може да помогне за ареста ѝ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK