Свиленски към ДБ и ПП: Може да гласувате с ДПС и ГЕРБ хартиени самолети, а не може хартиени бюлетини

Снимка: БСП

„Вече никой не говори за съдебна реформа и за смяна на модела на ГЕРБ“

“Аз съм един от хората, които най-искрено са агитирали за това, че машинното гласуване елиминира недействителните бюлетини. Ние винаги сме били за смесено гласуване и сме последователни - и тогава, и сега сме подкрепяли смесеното гласуване, когато се е гласувал Изборният кодекс.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Панорама” по БНТ.  

“БСП е последователна и когато внася законопроектите, защото най-порочното нещо, което може да се направи, е да се променя Изборният кодекс в навечерието на изборите. Следващите редовни избори са местните избори след 10 месеца. Следващите парламентарни избори не знаем кога ще са. Ние за избори не бързаме”, каза още той.  

Свиленски бе категоричен: “Трябва да има възможност на българските граждани да гласуват. Чухме всякакви аргументи - че това не било вярно, че нямало критерии, че нямало факти и доказателства, че това отблъсквало избирателите. Но фактите ги видяхме всички - 39% избирателна активност.” 

Социалистът изтъкна, че БСП е внесла и предложение за премахването на тъмните стаички. “Тези мерения на бюлетини с конец, с клечка, тези отбелязвания и снимки на това как си гласувал вече няма да ги има. Параваните ще са като на машините”, обясни депутатът от левицата. 

По неговите думи среднощното заседание на правна комисия, продължило 18 часа, е по вина на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. “Предложиха над 500 промени, само и само да блокират процеса и да не може да бъде приет. Изборният кодекс”, посочи Георги Свиленски.  

„Може да гласувате с ДПС и ГЕРБ хартиени самолети, а не може хартиени бюлетини“, обърна се той към представителите на ПП и ДБ.

“Аз съм изненадан от истерията през тези няколко дни и от страха, че ще има хартиена бюлетина. Досега наистина си мислих, че единственият аргумент е повишаване на активността и не вярвах, че някой може да манипулира тези машини. От няколко дни обаче самият аз се съмнявам в действията на колегите. От една седмица се говори само за хартия. Не говорим за съдебна реформа, за смяна на модела на ГЕРБ”, коментира още той. 

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата призова за успокояване на страстите и за връщане към важните теми. “Предстои законът за удължаване на бюджета. Служебното правителство отказва да внесе нов бюджет за 2023 г. В нашите ръце е бъдещето на България в следващите няколко месеца. Нека да направим предложенията за това да бъдат повишени детските надбавки, да бъдат осигурени безплатни учебници и безплатни лекарства на децата, да бъдат преизчислени пенсиите. Ето това очакват всички български граждани”, каза Георги Свиленски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK