Ще опази ли Бог България? Всички срещу ГЕРБ или как Слави е желан

Снимка: Infomreja.bg

Текст без никакви претенции

Ива Митева – експерт, но не и член на "Има такъв народ", е новият председател на Парламента. Тя беше избрана със 163 гласа.  Само със 75 гласа беше подкрепена другата кандидатура - тази на Цвета Караянчева от ГЕРБ. 

Заставам пред вас, осъзнавам отговорността да намерим вярната посока. Поздравявам всеки, избран за депутат. Убедена съм, че ще работим достойно. Надявам се да прибавям младост и енергия, каза Митева. 

Така до новото лице на Парламента, застанаха старите и познати от политическото минало образи, но сигурни всички в едно – че българският народ е пожелал промяна.

Какво обаче се отличи в думите на политиците, които днес направиха първите си изказвания като депутати в 45-ото Народно събрание.

Трябва преди това да се подчертае, че на церемонията, на която 240 депутати се заклеха да служат на народа си, не присъстваха бившият премиер Бойко Борисов, за когото Мая Манолова попита къде е. Липсваше и главният прокурор Иван Гешев, както и патриарх Неофит, който се оказа, че е в болница заради провеждане на рутинни изследвания.

Мика Зайкова от ПП „Има такъв народ“ като най-възрастният народен представител пое щафетата и в рамките на няколко часа поведе Народното събрание като временен негов председател. Оказа се, че и коректив. Тя напомни на депутатите, че са се събрали в старата сграда на Народното събрание, за да служат на българите, да почитат историята и да работят за бъдещето.

Първа на трибуната за своята реч излезе избраницата за това си действие на ГЕРБ – Десислава Атанасова, чиято реч бе определена от Зайкова като „програмна“.

Ключовите изречения в димите на Атанасова бяха, че ПК ГЕРБ/ СДС заслужава да получи поздравления за победата.

Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да признаете. Победителят се поздравява.

Въпреки че Атанасова изказа най-възпитано името на председателя на ИТН, вместо да употреби всепознатото „Слави“, тя заговори за шоу, а анализаторите биха казали, че именно опозицията Станислав Трифонов и Шоуто на Слави са опита на написалия речта да унизи личността на Трифонов и партията му, описвайки я като „нещо несериозно“:

Ще предложим състав на ново правителство, Кабинет, който от ден първи ще може да работи на високи обороти, както досега. Ако предложението ни не бъде подкрепено, отговорността ще бъде поета от партията на г-н Станислав Трифонов.

И тук е време зрителите на шоуто да се запознаят с управления екип и да чуят нещо извън подвикванията.

Атанасова прочете и фраза, напомняща за библейската „Ако те ударят по едната буза, дай и другата“. Многократно подобни постулати бяха писани в профила на бившия премиер Борисов – от сорта на това, че мълчанието е злато, висша форма на мъдрост и пр.

Чухме, че ГЕРБ трябва да бъде изчегъртвана. Приехме обидите. Омразата не гради, а само руши. Готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка на опонентите. Отказваме да носим отговорност, ако храната бъде хвърлена в хаос.

Атанасова каза още, служебният кабинет, към който явно клонят „нещата“, не е вариант. Към тази догма се придържа партията на Борисов още от началото на протестите през 2020 и идеята за оставка на правителството, която така и не се осъществи.

Ролята на главнокомандващия, на Царя, на всевишния, на главата, на всичко пролича във фразата, отнасяща се до Борисов и ГЕРБ:

Картаген трябва да бъде унищожен, но не разбрахме какво следва след това. Вие дължите този отговор на всички българи. Видяхме, че парламентът започна със закани за реваншизъм. Това ли са плодовете на вашата политика?!

Време е шоуто да приключи, защото на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите, тук има работа, компромиси, рани и разочарования, повтори и завърши с което Атанасова, отново заявявайки неуважение (твърдят анализатори) към втората политическа сила.

За разлика от предните политически говорения на всички политици от ГЕРБ, които нападаха БСП, сега червените са пощадени, защото на тяхно място е новият субект – ИНТ.

Ганди пък е казал: Първо ти се присмиват, после те игнорират и накрая побеждаваш.

А Тошко Йорданов в словото си даде тон на „хората от протестите“. Това е новата група партии, опозиция на ГЕРБ, които от паветата буквално влязоха в парламента.

Тук има представители на хората, които протестираха година. Има депутати, които бяха на жълтите павета.

В речта си Йорданов бе лаконичен и доказа още един стремеж на ИТН, с който да се разграничи от маниера на ГЕРБ-еристите по многословието. Досега от партията на Слави, а и самият лидер, не обичат говоренето, а ако то се случва е кратко и с ударни фрази.

Няма защо да се лъжем, че този парламент ще изкара своя мандат.

Лидерът на БСП заяви, че партията ѝ е ветеран – в изборите, във върховете и спадовете, в опозиционната поза, в подкрепящата поза.

За БСП задачата е най-лесна. Ние имаме на какво да стъпим. Ние сме стабилни и последователни в политиката.

Нинова не каза нищо за публиката в и извън парламента. Тя иска ревизия на Кабинета Борисов 3, няма да подкрепи нито Борисов 4 (ако има), нито ДПС.

От Движението за правата и свободите Карадайъ с думите си даде основание на критиците да твърдят, че партията е радикална и етнически насочена. Лидерът „въртеше“ словото си основно около религията и вярата.

Вярвам, че чистата вяра може да е в основата на мира и да води до благоденствие. Вярваме, че религията може да е водеща. Ние казахме, че разчитаме вота на българите като желание за промяна, с която да спрем омразата и агресията. Промяна, с която да направим рестарт на държавността.

ДСП би подкрепило правителство на трите водещи политически сили, стана ясно още от речта, което не бе изненада за над 30-годишния период на „демокрация“.

Христо Иванов отряза Карадайъ с думите: Този парламент ще може да свърши една задача – да отстрани ГЕРБ, Бойко Борисов и техните партньори ДПС.

А началото на думите му бяха така прости и логични:

Този парламент може и да не го бъде.

Мая Манолова бе крайна, рязка и „дошла от улицата“, но не в онзи смисъл:

Потвърждавам волята на хората от площадите, които ни изпратиха тук: Мутрите вън! Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези, които ги обслужваха.

Не разбирам възмущението на ГЕРБ, че сме най-бедните, казано в словото на Манолова. Това каза Мика Зайкова заради предизвиканите бурни реакции на думи на Манолова за финансовото състояние на българските домакинства извън затворените луксозни жилищни комплекси в богатите квартали на градовете.

Така, обобщено, се оказа, че 75-е депутати от ГЕРБ се оказаха сами в морето от акули, в което доскоро те бяха китове. Днес всички партии заявиха антиГЕРБ поведение. А около предложенията им за изход от здравната и политическа криза се разглеждат искания за ревизия на Борисов и партията му, на разследване на управляващите, на бързи темпове на ваксинация, нов икономически план за изход от бедността, за помощ за семействата, промяна на избирателния кодекс, субсидия от 1 лв. за депутатите.

Превърнала се от благопожелание в крилата фраза „Бог да пази България“ днес обаче звучеше повече от цинично в Народното събрание, от хора, получили от Човеците крайна форма на неодобрение от 1989 г. насам. Трудно е да си политик, защото на фона на КОВИД отделение, в което хората пикаят в една кофа в средата на стаята, Бог сякаш е забравил България, а от трибуната зовът не ще бъде чут. (отклонение на автора)

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK