Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват категорично несъгласие с преназначаването на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова.

Според тях това е израз на "безпрецедентна арогантност и политическо безхаберие", показващи, че исканията на бранша, заявявани досега под най-различна форма, остават пренебрегнати.

По тази причина от СЗБ и БАЗ се обръщат към Кацаров и Балтова с твърдението, че направеното от тях срещу бранша е геноцид и двете организации ие ще продължат да отстояват правата си с всички позволени от закона средства.

Те са категорични, че липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от страна на двамата министри за решаване на настоящите проблеми е показала огромния им управленски дефицит.

В лицето на Кацаров от бранша виждат човек, който целенасочено съсипва сектора, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания.

"Провал, започнал с изказванията за пандемията и ваксините на гражданина Кацаров преди да седне в министерското кресло. Тези изказвания могат да бъдат определени само като грозна и безмилостна "заигравка" със страховете на българските граждани. Заигравка, която същият този гражданин, вече "титулуван" с гръмкото служебен министър на здравеопазването направи опит да заличи, като въведе прикрита задължителна ваксинация именно на нашия сектор", подчертават от БАЗ и СЗБ и припомнят, че служебният премиер Стефан Янев е заявил, че задължителната васкинация е неприемлива, защото е дискриминация.

Относно министър Стела Балтова те посочват, че за месеците, през които тя е заемала поста в предишното служебно правителство, по никакъв начин не е защитила българския туризъм.

Отровните плодове на работата на служебните министри Стойчо Кацаров и Стела Балтова са вече факт - бутафорни противоепидемични мерки вместо силна и резултатна ваксинационна кампания, липса на социална и икономическа подкрепа както за работещите в сектора хотелиерство и ресторантьорство, така и за бизнеса, подчертават от бранша.

Те остро осъждат тези резултати и заявената липса на намерения за "промяна в политиката на новото служебно правителство".

Според тях този подход ще доведе българския туризъм до крах. /news.bg/