Гърция затяга мерките срещу COVID-19 от понеделник

Снимка: iStock

Неваксинираните ще влизат в кина, ресторанти и барове само срещу тест

От утре в Гърция неваксинираните срещу COVID-19 лица ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Правителството се надява, че с новите мерки, които влизат в сила в понеделник, ще овладее разпространението на коронавируса, без да ограничава икономическата и социалната активност, посочва вестникът.

Фокусът на новите мерки е в дейностите на закрито, които ще работят нормално, като стадиони, киносалони и театри, но също и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други. Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

"Катимерини" представя подробности за новите мерки, които ще бъдат в сила от утре:
Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично. Тестът може да бъде направен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия ще трябва да си правят два бързи теста седмично за тяхна сметка в частни диагностични центрове на цена от 10 евро.

Работодателите имат законово право да се информират дали техните служители са ваксинирани, или не. Работодателите също така са задължени да потвърдят валидността на сертификатите за отрицателен резултат на теста на неваксинираните служители. Работодателите ще използват безплатното правителствено приложение за COVID, за да сканират дигиталните сертификати за ваксинация.

Неваксинираните ученици ще трябва да си правят два самостоятелни безплатни теста седмично. Неваксинираните студенти ще трябва да си правят два лабораторни теста седмично за тяхна сметка на цена от 10 евро. Неваксинираните пътници на възраст над 12 години ще трябва да правят бърз тест 48 часа преди пътуване, а децата на възраст между 5 и 12 години - самостоятелен тест.

Във вътрешните помещения на ресторанти и развлекателни центрове ще бъде позволено влизане на ваксинирани лица и на лица, които са преболедували COVID-19 и разполагат със съответния документ (за неваксинираните условията бяха посочени по-горе - бел. ред.).

В закритите и откритите части на стадионите ще бъдат допускани ваксинирани лица и преболедували, както и неваксинирани, които представят негативен резултат от тест, направен през последните 48 часа.

По отношение на театри, киносалони и музеи: Неваксинираните клиенти могат да влизат в тях само с негативен тест от последните 48 часа. Управителите на подобни учреждения имат право да ограничават достъпа на хора - за ваксинирани и преболедували достъпът може да е 100 процента, при смесен достъп (ваксинирани и неваксинирани с негативен тест) учреждението работи с намален капацитет.

Фитнесите на закрито ще работят за ваксинирани лица и преболедували. Неваксинираните клиенти ще трябва да представят отрицателен резултат от тест от последните 48 часа.
Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора, посочва още "Катимерини".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK