ПП и ГЕРБ в спор за дефицита в държавния бюджет

Снимка: Infomreja.bg

Сблъсъкът идва след мрачната прогноза на служебния финансов министър

Нов сблъсък между бившите управляващи и опозицията. От „Продължаваме промяната” отрекоха пред държавата ни да се задава финансова криза. И заподозряха натиск. А основният им опонент ГЕРБ предвижда „апокалипсис”.

След мрачната прогноза за държавния бюджет на служебния финансов министър - от „Продължаваме промяната” отрекоха риска да се стигне до финансова криза. 

„Според мен се касае за опит за сплашване на обществото. Аз не мога да си представя кое е това нещо, което ще доведе до 11-милиарден дефицит в държавата. Това е колосална сума и може би единственото нещо, което идва като обяснение е да се субсидира така наречения евтин руски газ”, заяви Венко Сабрутев.

Основният им опонент обаче е на друго мнение, съобщава Нова тв.

„Задава се финансов апокалипсис, при който пазарите ще ни ударят як шамар. Бързо трябва да се режат разходи, бързо трябва да се постъпи държавнически. В рамките на година-година и нещо, защото процедурата за свръхдефицит, вчера Велкова това им каза, ще се задейства”, заяви Бойко Борисов.  

Бившите управляващи заподозряха, че държавата търси пари, за да се възобновят доставките от „Газпром”.

„Най-вероятно в момента Министерството на финансите е под някакъв вид натиск. Натиск да се правят много допълнителни разходи. Може би газът. Служебното правителство тръгна в посока преговори с „Газпром”, да се върнат доставките на тази висока цена”, заяви Венко Сабрутев.

А Борисов призова служебния кабинет да не прави крачка назад към Москва.

„100% диверсификация от „Газпром”, има много начини за това и много моля да не се връщат към „Газпром”, каза Борисов.

За пореден път ГЕРБ и „Продължаваме промяната” сблъскаха аргументи и за цената на газа с документи.

„Делян Добрев мазоли го хванаха на устата. 28% по-скъп газ”, заяви Борисов.

„Тази цифра която беше посочена – 86 евро на мегават час, цена себестойност от Русия, освен че не съществува възможността ние да имаме газ, защото е спряна, а и цената не е тази”, заяви Венко Сабрутев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK