Донев: МС няма задължения да описва параметрите на параваните за вота

Снимка: МС

Това коментира премиерът преди заседанието на кабинета

Министерският съвет няма задължения да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите на изборите на 2 април. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии. Това коментира премиерът Гълъб Донев преди заседанието на кабинета, пише Нова тв.

„През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс - параваните за гласуване. Параванът замени кабината за гласуване, популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото - да осигури тайната на вота”, добави министър-председателят.

Донев подчерта, че предшественикът на паравана - тъмната стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ. „Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин”, допълни той.

Вчера говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че в Комисията пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. От ЦИК изпращали тези запитвания към МС, а отговорът на администрацията там бил, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

Премиерът пък посочи, че за него са необясними аргументите на секретари на РИК, които се обръщат към него „за указания по този сложен, в кавички, въпрос”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK