Нинова: Ще искаме незабавни преговори с "Газпром", ако влезем в следващия парламент

Снимка: БСП

Това заяви лидерът на социалистите след регистрацията в ЦИК

Внесохме 7 хиляди подписа, регистрирани сме. Тръгваме на тези избори със самочувствие за добре свършена работа в редовното правителство. Благодарение на нас в това правителство имаше  мощна социална програма от 22 милиарда лева, която помогна на много семейства да преминат по-леко през тежката зима.

Бяхме фактор на стабилност, на сигурност в правителството и на диалогичност. Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите, орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия. И знаете резултата – първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно.

Вярваме, че хората ще ни оценяват по резултатите, които показахме. Но знаем и имаме решения как да продължим оттук нататък. Особено с кризата, която ни очаква през есента и зимата.

Имаме 4 работещи решения, които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци.

Първото, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет – налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители.

Второ,  сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените.

Трето – продължение на социалната програма и социалните приоритети.

И четвърто – незабавни преговори с „Газпром“.

Знам какво ще последва сега като реакция. Веднага ще ни нападнат и ще кажат, че това не е възможно, и ще предизвика катастрофа в държавата. Само да припомня, че това са мерки, които редовното правителство приложихме при нарастващата цена на тока през зимата. Наложихме мораториум върху цената за битовите потребители и всички прогнози, че от това ще последва апокалипсис, не се случиха.

Предлагаме същото сега и за газа. Тогава, през зимата направихме програма за компенсация на фирмите за тока. Знаете, че стигнахме до 250 лв. на мегаватчас. Резултатът е видим – икономиката е стабилна и пак да кажа сме на първо място в Европа по промишлено производство.

Трето, през зимата направихме наистина мощна социална програма за деца, за млади семейства, за пенсионери, за работници. Сега трябва просто да разширим тази програма с акцент енергийно бедни и слаби хора, на които да се помогне.

И четвъртото са преговорите с „Газпром“. Горещата тема в последните седмици. Искам да припомня, че от април месец ние от „БСП за България“ твърдим, че трябва да се подновят разговорите с „Газпром“ и да се осигурят доставките по текущия договор. Тогава отново не ни чуваха, нападаха ни. Радвам се, че виждам в последните дни дори лидерите на партиите, с които управлявахме и спорихме по този въпрос през април – и те вече са узрели за това, че възстановяването на разговорите с „Газпром“ е наложително.

Целта трябва да е най-доброто за България и за потребителите. Ние сме ясни и последователни от април месец, тогава го твърдях не само като председател на БСП и министър на икономиката и индустрията, а и от името на работодателите - 28 000 фирми работят на газ, това са работните места на 250 000 работници. Не можем да рискуваме живота на тези семейства през зимата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK