ГАZwithme обещават "граждански контрол" всяка сряда

Снимка: БНР

Политици са поканени, стига да отговарят на поставените от гражданите въпроси

"Ще продължим с гражданския контрол. За нас е много важно това служебно правителство да не прекрачва линиите на позволеното за служебно правителство. Всяка сряда ще има такъв граждански контрол, ще събираме през седмицата важните въпроси, както сега се появи въпросът с екстрадирането, и ще ги поставяме на публично обсъждане като преди това ще очакваме отговори от управляващите и от кандидат-управляващите.

Всяка сряда пред фонтана на президентството ще има такъв граждански контрол. Политици са поканени, стига да отговарят на поставените от гражданите въпроси".

Това каза за БНР Вера Стаевска от инициативата "Зелени закони" - един от организаторите на снощния протест #ГАZwithme пред президентството в обобщение на седемте въпроса, които протестиращите изпратиха до партиите в 47-ото НС, до служебното правителство и президента.

"Има линия за гражданите, която мисля, че няма да позволим правителството да прекрати - газовата диверсификация. Затова попитахме с кои доставчици, от кои страни България ще сключи договори за газови доставки и кога ще бъдат сключени тези договори в контекста на срока - 19 август - да се потвърдят ангажиментите, поети от кабинета "Петков".

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя обобщи и останалите въпроси:

"Вторият въпрос е разбира се организирането на честни избори и какви са първите стъпки, които се предприемат за организирането им.

Третият – как управляващите ще подсигурят военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната в Украйна.

Четвъртият - каква хуманитарна политика предлагат за украинските бежанци в следващите 6 месеца?

Петият е за позицията на управляващите във връзка с исканията за екстрадиране към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

Шестият въпрос е за стъпките и сроковете за започване на преговори за присъединяване на България към ОИСР, което кабинетът „Петков“ обяви, че ще стори.

Седмият въпрос е: "Чий е Крим?"

"Това е въпрос, на който Румен Радев отговори по скандален начин. Очакваме нашите управляващи да заявят позицията си от гледна точка на това, че България е член на Европа, НАТО и не би трябвало да признава агресия".

Засега организаторите са получили отговори от ДБ, ПП и "Ние идваме", на които не са били изпратили въпросите си "тъй като не бяха парламентарна сила".

Въпросите към МС пък са били препратени към няколко министерства. От #ГАZwithme са учудени, че при препращането са споменати прикачени 12 листа приложения, а техните въпроси се събират на 1 страница.

"За нас е изненада, че на 7 политически въпроса на нас ни се отговаря с административни процедури".

"Нашите въпроси бяха зададени и до президента Радев, и до премиера, който има политически кабинет. 7 въпроса, на които, както видяхме, партиите отговориха за един ден", посочи Стаевска. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK