ДБ: Премахване на руското влияние у нас да е национален приоритет

Снимка: БГНЕС

Десните се обявиха за пълна енергийна независимост от Москва

Руската война срещу Украйна представлява логически завършек на дългогодишните опити на режима на Путин да ревизира международния ред и да наложи своята хегемония на развие в Източна Европа. Кремъл преследва тази цел от десетилетия, а България е сред най-силно засегнатите от този ред на хибридно проникване в държави от региона.

Това отсече в декларация от името на ПГ на ДБ Христо Иванов.

"Поредица от управления си затваряха очите за тази заплаха и пряко или непряко с действия или бездействия обслужваха политиката на Путин на нашата територия. Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна с воля за обединение на националния интерес", каза той.

Според него планомерното премахване на всички форми на проникване и и влияние от страна на режима на Кремъл трябва да бъде изведено като основна национална задача.

"Правителството прави значими усилия в тази посока, но според нас те не представляват цялостен политически курс от страна на управляващото мнозинство. Коалицията затъва в дребни свади, колебания и липса на ясно определени приоритети пред кризите", каза Иванов.

Той настоя, че опозицията атакува с популизъм управлението дори когато то прави усилия да се освободи от руското влияние, като например освобождаване от енергийната зависимост от Москва.

"В обществото ни цари илюзията, че войната може да остане бе последствия от нас. От ДБ считаме, че премахването на руското влияние у нас трябва да бъде основна задача и заради това извеждаме няколко приоритета", посочи Иванов.

Сред тях той очерта повишаване на капацитета на службите за сигурност за противодействие на всички форми на влияние от руската страна, както и прилагане на амбициозна програма за модернизация на армията като разходите за отбрана надхвърлят 2% от БВП най-късно до 2023 г.

"Да си поставим като национална цел постигането на нулева зависимост на енергийния сектор от Русия", призова лидерът на ДБ.

Той поиска също България да разработи санкции от българска страна за приближени на Путин.

"Ще настояваме тези приоритети да залегнат в управленска програма и да бъдат заложени в бюджета. Ще започнем консултации в НС за приемането на декларация, която да очертае и разшири тези приоритети", обобщи Иванов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK