СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

Източник: ЕРА/БГНЕС

До средата на 2022 година трябва да се достигне ваксиниране на 70% от световното население

Още една трудна година свърши. Пандемията COVID-19 не е пощадила нито една страна в света, но сега имаме широк набор от инструменти за превенция и лечение на вируса. Общо в света вече са приложени над 8,5 милиарда дози ваксини - благодарение на това са спасени милиони животи. Също така са разработени нови методи на лечение, които могат значително да намалят смъртността.

Това отбеляза шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в своя статия, публикувана в "Новости".

В нея, той не пропусна да нападне отново много държави за проявявания от тях национализъм при разпространението на ваксините. Това, освен несправедливо, се оказва и опасно, според него.

Така бяха създадени идеални условия за появата на щама Омикрон. Следователно, колкото по-дълго се нарушава принципът на справедлив достъп до ваксини, толкова по-голям е рискът вирусът да продължи да мутира и ние не можем нито да предвидим, нито да предотвратим тези промени. Като сложим край на несправедливостта, можем да сложим край на пандемията, убеден е той.

Чрез инициативата, която включва и механизма COVAX, СЗО и нейните партньори помагат за това ваксините, тестовете и лечението да са достъпни за хората по целия свят. Сега, когато навлизаме в третата година на пандемията, аз съм уверен, че това ще бъде годината, в която ще приключим с нея. Но това ще стане само ако го направим заедно, настоя Гебрейесус.

В допълнение към заболеваемостта и смъртността, причинени от COVID-19, тази пандемия заплашва две десетилетия напредък в здравеопазването. Милиони хора нямат достъп до рутинни ваксинации, услуги за семейно планиране, лечение на заразни и незаразни болести и др., изрази съжалението си шефът на СЗО.

Но все още имаме важни постижения и напредък, отбеляза той. Например СЗО препоръча широкото използване на първата в света ваксина срещу малария, която, ако бъде широко и спешно въведена, би могла да спасява десетки хиляди животи всяка година. Друго предизвикателство като ликвидирането на полиомиелита - никога не е било толкова близо до разрешаването, колкото сега - само пет случая на заболяването са докладвани в двете останали ендемични страни.

Но първо, трябва да сложим край на пандемията. Това изисква всички страни, работещи заедно, да постигнат глобалната цел за ваксиниране на 70% от световното население до средата на 2022 г. Важно е правителствата да продължат да прилагат целенасочени мерки за здравеопазване, като тестване, секвениране и докладване на варианти на вируса, без страх от порицание, настоя той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK