За Великден се очаква да бъде пуснато движението по северния обход на Бургас

Снимка: Infomreja.bg

Има напредък в строителството

Надяваме се за Великден да пуснем движението по северния обход на Бургас. Говорили сме с изпълнителя. Има напредък в строителството, но зависи и от атмосферните условия. Това каза при инспекция на обекта днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщават от МРРБ.

Правим всичко възможно да може да пуснем движението в няколкото пътни участъка в България, които бяха напреднали, каза още регионалният министър. Единият от тях е обходът на Бургас, който ще бъде пуснат след издаден акт 15. Там продължава изпълнението на довършителни работи като изграждане на осветление, проектът за което е одобрен преди около месец и половина. Изпълнителят има ангажимент да го завърши и да осигури връзка на осветлението с трафопост, който е извън обхвата на дейност на Агенция „Пътна инфраструктура“. Водят се разговори с всички институции и експлоатационното дружество.

Акт 16 ще бъде издаден през лятото. Не се очаква да има ограничение за движението до приключване на довършителните дейности, уточни Иван Шишков. И допълни, че постигнатият напредък в изпълнението на обекта се дължи на съвместните усилия и оказаната помощ и от страна на общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че провеждането на държавната приемателна комисия предстои и разчита на указанията на държавните експерти, за да може пътят да бъде пуснат в експлоатация.

В отговор на въпрос от медии регионалният министър информира, че все още се работи по схемата за увеличение на тарифите за плащане на тол такса от тежкотоварните превозни средства за преминаването им по републиканската пътна мрежа. „Отложеното повишение на размера им с 50% ще се случи, но само до определени километри. След което ще има определен процент отстъпка, за да може тези, които изминат най-много километри, а това на практика са българските превозвачи, които осигуряват придвижването на нашите стоки, да имат определена отстъпка, за да не се отрази на джоба на всички нас, гражданите“, обясни министър Шишков. И допълни, че в момента се правят подробни изчисления. „За да може да поддържаме пътищата, трябва да имаме ресурс, така че според мен е съвсем справедливо да имаме увеличена тол такса“, посочи той и напомни, че това е било заложено преди служебния кабинет.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който също участва в днешната инспекция, съобщи, че след нея председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов ще проведе среща с кмета на Несебър Николай Димитров. Те ще разгледат бъдещото изграждане на 3 кръгови кръстовища на територията на общината. Целта им е да облекчат влизането в града и в комплекс Слънчев бряг. За в бъдеще ще предвидим да бъдат изградени още две ленти за трасето от първото влизане в Несебър до Кошарите, така че да стане четирилентово, както е между Поморие и Ахелой. Това ще облекчи изключително много движението в този участък, каза още заместник-министърът.

Днес министър Шишков, заедно със заместник-министъра на спорта Петър Георгиев и кмета на Бургас Димитър Николов, се запозна и с напредъка в довършването на спортна зала „Арена Бургас“. Регионалният министър отчете постигнатия голям напредък в довършителните дейности и посочи, че се е стигнало до етапа на процедура за въвеждането ѝ в експлоатация. Предстои проверка на изготвените документи от строителя и строителния надзор. Иван Шишков изрази очакване да няма проблеми, така че в рамките на максимум 30 дни да може да бъде издаден акт 16. За целта експерти от ДНСК пристигнаха на място днес и започнаха работа на терен.

Арх. Шишков коментира, че вече е монтирана вентилацията, с която е имало проблеми. И допълни, че е по-важно съоръжението да работи добре, отколкото строителят да бъде притискан да го довърши.

Министърът напомни, че залата е предвидена за практикуване на различни спортове, поради което могат да бъдат поставяни различни настилки за различните състезания. Той обърна внимание, че това е първото построено от много време насам спортно съоръжение с възможност за провеждане на състезания по лека атлетика и изключително добра придобивка не само за Бургас, а и за цялата държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK