Шишков от АМ "Струма": Дължим отчет пред хората, определени среди не са доволни

Снимка: Infomreja.bg

Министър Шишков посети участък от магистралата

Дали сме бръкнали в лични интереси или не, не знаем, но всички сме водени от интереса да поддържаме пътищата добре и затова правим и проверки, за да знаем как да ги ремонтираме. Всеки министър трябва да се отчита пред обществото и когато има нередности, те да бъдат показвани. Считам, че обществото трябва да знае какво се е случвало назад във времето. А дали съм критикуван – да, критикуван съм от определени среди, които не са очаровани от това, което правя. Мен обаче ме интересувах хората да са доволни, а не определите среди в държавата. Тези среди, на които се робуваше дълго време назад, за съжаление докараха дотук нещата.

Това заяви министър Иван Шишков при инспекция на АМ „Струма“ при Благоевград.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали министърът се определя като един от най-критикуваните в рамките на служебния кабинет и дали МРРБ „е бръкнало“ в интересите на дадени личности, Шишков заяви, че пътищата се правят, за да се движат хората по тях и затова трябва да се поддържат.

Именно ремонтите в дадени участъци, липсата на достатъчно обходни маршрути, влагането на много средства от бюджета именно заради ремонти води до проблеми в това в страната ни придвижването да става безпрепятствено и безопасно.

Министър Шишков посети участък от магистралата, който от 2020 година е „неактивен“, тоест по него досега не се е работило. Той е и връзката на магистралата с тунел „Желеница“, ала свлачище, паднало на трасето, възпрепятства довършването му.

„Започваме да укрепваме свлачището, което се е активирало през 2020. През 2021, когато бях заместник-министър, казах, че накрая ще имаме тунел, но няма да имаме път към него. Това за съжаление се случи. В момента имаме готовност за проекта за укрепване на свлачището, както и издадено разрешение за започване на дейностите, които стартират от утре. Надявам се в рамките на няколко месеца да се построи първия етап от укрепването и да се пусне движението от Гърция към София. Имаше процедурни проблеми, които трябваше да се преодолеят. В средата на летния сезон би трябвало да може да се ползва магистралата, а до есента да се използва цялата магистрала след края на укрепването. Свлачището ще се укрепи чрез тунелна завеса или „полутунел“, както при съоръжението по пътя за Рилския манастир. Той ще предпазва от свличане на магистралата.“

Шишков бе придружен от заместник-министър Николай Шушков, който е и бивш губернатор на Благоевград. Министърът инспектира участъка заедно с шефа на АПИ, областния управител на Благоевград – Стоян Христов, и шефа на Областното пътно управление – Благоевград – Иван Кунев.

Този проект бе занемарен през 2020. Стойността на укрепване е 80 млн. лв. Когато се получават такива проблеми, непредвидени, е логично да се плати допълнително, допълни по отношение на свлачището Шишков.

За Великден се очаква да бъдат „пуснати“ в експлоатация част от АМ „Европа“, пътят Ботевград – Мездра и обходът на Бургас.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали министърът се притеснява от проверки на прокуратурата след сигнал подаден от Института за пътна безопасност, Шишков бе лаконичен със своя отговор – „Не!“. Според него Институтът работи целенасочено срещу Шишков.

Регионалният министър коментира, че все още се работи по екологичните мерки за трасето на магистрала „Струма“ между Кресна и Крупник. Яснота за сроковете там ще има след като се вземе окончателно решение по какъв маршрут ще бъде изграден пътят в Кресненското дефиле. Обследват се всички варианти за преминаване през него. Министър Шишков заяви, че очаква до месец май тези мерки да бъдат приети, като водещо в процеса е Министерството на околната среда и водите.

Шишков оповести, че прокуратурата път е поискала от МРРБ да бъдат направени проверки на участъци от АМ „Хемус“.

„Проверките на АМ „Хемус“ са от София до пътен възел "Яна" – прокуратурата е поискала от МРРБ да се провери трасето на всеки 250 метра. Искането на Прокуратурата идва след като Агенция „Пътна инфраструктура“ направи анализи на няколко ядки от различни пътища, които показаха нередности. Целта ни беше да установим състоянието на пътищата и как да ги ремонтираме, но когато Прокуратурата и МВР поискат, се налага да бъдат направени по-обстоятелствени проверки във връзка с тези разследвания и такива ще бъдат извършени по предписание на Прокуратурата“, каза Иван Шишков.

Арх. Шишков провери също и започналата реконструкция на моста на река Струма в с. Покровник. „Навсякъде започваме да строим, когато има издадено разрешение за строеж и одобрени проекти“, каза още той.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK