Шишков: Служебното правителство не е разплащало и няма да разплаща ремонти, които са незаконни

Снимка: Infomreja.bg

Основният проблем при установените незаконни строежи е, че това строителство никой не го е надзиравал

„Служебното правителство не е разплащало и няма да разплаща ремонти, за които е констатирано, че са основни и представляват незаконно строителство. Това, което е разплатено до сега е за текущ ремонт и поддръжка, за които няма и няма да има актове за незаконно строителство.“

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в интервю за предаването „Твоят ден“ на телевизия Нова нюз. Той обясни, че eдинствено предишният редовен кабинет е разплатил 50% от дължимите средства на строителите за участъци, за които е установено незаконно строителство.

Гласуваните от Министерския съвет пари са за погасяване на стари задължения на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 2021-ва година, като тези дейности са текущ ремонт и поддръжка с минимални елементи на основни ремонти.

Основният проблем при установените незаконни строежи е, че това строителство никой не го е надзиравал и е извършвано без нужния контрол, стана ясно от думите на министъра, а по този начин няма никакви гаранции за качеството на строежа.

Шишков беше категоричен, че е направен точен анализ кои обекти са незаконно строителство и едва след това е започнало разплащане за извършените дейности.

Министърът отново изтъкна, че мащабът на констатираното незаконно строителство е в рамките на възлагания за около 1 млрд. лв. В това число влизат основни ремонти, възлагани като текущи, възлагания за четвърти и пети участъци на магистрала „Хемус“ плюс язовири, строени без строителни книжа.

„Ако актовете за незаконно строителство по всички пътни участъци в страната влязат в сила, това би означавало, че трябва да направим забрана за ползване на голяма част от пътищата, а това няма как да стане“, беше категоричен Шишков.

Той информира още, че за установените незаконни строежи вече е подал сигнал и е предал документацията на МВР.

„Фактите са такива, каквито са. Но ако искаме да променим един очевиден проблем и искаме държавата да тръгне по нов ред, трябва да признаем фактите и на тази база да променим нещата“, обясни министърът и добави, че всичко друго е политическо говорене и опит хората да бъдат объркани и да не разберат, какво се е случило.

Добрата новина е, че до няколко месеца ще приключи строителството на участъка Драгоман – Калотина на магистрала „Европа“, каза още регионалният министър. Между София и Сливница обаче има голямо забавяне с процедурата за одобряване на подробен устройствен план.

„Ние одобрихме подробния устройствен план, в момента сме в процедура за отчуждаване, което се надявам да приключи в рамките на няколко месеца. Но това забавяне от 7 месеца няма кой да върне“, каза министърът.

Той информира още, че вече са въведени в експлоатация 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - до Белокопитово. Решени са и досегашните процедурни проблеми с деветия участък на аутабона. „В рамките на следващите десетина дни ще бъде одобрен подробният устройствен план и за този участък, в посока Варна, като по този начин ще има перспектива да се продължи строителството след няколко месеца“, изрази очакване министър Шишков.

„За всяко нещо имам документи и всичко мога да докажа с фактология“, заключи министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK