Кабинетът предлага разликата при надценката при храните да е 25%

Снимка: Infomreja.bg

Предстои среща с големите вериги за цените

Служебният кабинет е готов с обсъжданията за таван на надценката при храните. Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да има 10% надценка, министърът на икономиката Никола Стоянов- 25% брутна. Това обаче е едно и също. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

Днес ще бъде пусната за публично обсъждане наредбата за контрол на качеството, количеството, според която вносителите на продукция трябва да декларират стоката, за да се види каква е цената до крайния потребител. Предстои нова наредба за нелоялните търговски практики, според която разликата между търговеца и крайния производител трябва да е 25%- ако е по-висока, ще трябва да известяват КЗП и КЗК.

Кабинетът разглежда и гръцкия вариант - един-два продукта сред основните да са с фиксирана цена - съобщи министър Гечев.

Предстои среща с големите вериги за цените, ще им се предложи взаимна работа.

Явор Гечев призна, че цените, например на месото у нас, са с 50% по-високи от в чужбина.

По думите на министъра предстои цените да паднат - на негово посещение на борсата той установил, че цената на краставиците вече е 3.20 лв.

Относно цените на водата Гечев коментира, че се е повишила с 10-15%. Проведена е среща с протестиращите. Намерени са вътрешни резерви да не се повишават повече от миналата година цената, съобщи Гечев.

Най-големият проблем за внос с Украйна е зърното, каза министърът и уточни, че се водят разговори с ЕК и се търсят нови транспортни коридори за внос през Черно море.

В заключение за дезинфекция на турската граница, Гечев не пожела да каже с колко е ощетена страната заради "Златния гьол". Данните в момента са, че няма нужда от дезинфекция на турската граница, обяви той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK