Желязков: РСМ да не губи време, а да изпълни критериите за членство

Снимка: Infomreja.bg

Българската позиция по РСМ представлява особен интерес за Ватикана

България вярва, че РС Македония ще бъде пълноправен член на Европейския съюз на базата на собствения си принос. Вярваме, че те ще изпълнят условията за членство и не трябва да губят време, защото най-страшното нещо е да се губи време, което ще премине в скептицизъм. На тях им трябват бързи решителни актове и категорични решения, без да търсят причината извън себе си. Много е важно причините, намеренията и успехите да бъдат техни.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на Народното събрание Росен Желязков след края на посещението си във Ватикана и Италия по случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука и култура.

По време на визитата си председателят на парламента имаше аудиенция при папа Франциск, разговори с държавния секретар на Ватикан кардинал Пиетро Паролин и с председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Лоренцо Фонтана.

По същото време в Рим беше и делегация на македонското Собрание водена от неговия председател Талат Джафери. Двете делегации съвместно положиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II.

По време на разговорите си с официалните лица във Ватикана и Рим Росен Желязков е засегнал темата за нашите отношения с РС Македония и политическите процеси в Западните Балкани.

„Западните Балкани са изключително важни за Италия, и за Светия престол, защото това е зона, която ражда възможности за исторически конфликти“, подчерта председателят на парламента. Той посочи, че разрешаването на напреженията, които има при нашите съседи са тема, която „минава и намира своето решение само и единствено през пълната интеграция на страните от Балканския полуостров“.

Българската позиция по РСМ представлява особен интерес за Ватикана и Италия, особено темите, които бяха повдигнати неотдавна на срещата в Рейкявик.

„Заявихме, че нашата позиция остава непроменена. РСМ трябва да започне и да приключи колкото се може по-скоро преговорния процес и да стане пълноправен член на базата на така наречения собствен принос. Т.е. решението трябва да бъде с оглед изпълняването на критериите за членство и успешно приключване на преговорния процес, а не заради политическото решение само по себе си“, категоричен е Росен Желязков.

Той отбеляза, че за България е важно условието, което е поставено от Европейската комисия за конституционната промяна, която включва българите като държавотворен народ в рамките на РСМ. „Това е абсолютна предпоставка за започването на преговорите. Това не е наша двустранна проблематика, това е условие, което е поставено и записано в условията за начало на преговорите и се следи от ЕК“, добави председателят на НС.

Желязков заяви, че позицията на България не е свързана с поставянето на условия или преченето на самия процес: „Условията са поставени от ЕК и за нас е важно те да бъдат изпълнени, защото са свързани с правата на българите в РСМ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK