Балдево тачи героите си

Снимка: Infomreja.bg

Традиционният събор по повод годишнината на Илинденското въстание ще се проведе на 29 и 30 юли

Преди 119 години малкото родопско  селце Балдево показва какво означава жажда за свобода  и решимост да се живее свободно. В огъня на неравната борба загиват 58 комити , изчезват 12 фамилии, селото е напълно опожарено. За тези героични и същевременно трагични събития говори скромен паметник, издигнат непосредствено до църквата „Свети Димитър“ в селото, построена през 1882 година.

В 19:30 часа на 30 юли тази година край паметника отново ще застанат деца, стискащи в ръчичките си българското знаме. До тях ще е жената, която се грижи за млади и стари в селото, кметицата Илиана Гюрнева. Всички те ще поднесат цветя, а свещеник ще отслужи панихида за героите от Балдево, загинали тук през април 1903-та.

Програмата по повод на тази бележита годишнина ще продължи с изпълнения на Николай Пиринлиев и на Детска танцова група при читалището в село Огняново, ръководител – Надя Атанасова.

И тази година децата от Балдево са подготвили рецитал, който ще изнесат малко преди 22:00 часа. Непосредствено след него небето над селото ще се озари от илюминации.

Впрочем, честването в Балдево ще започне още в петък вечерта с концерт на Боряна Карпузова и оркестър „Уникат“. Начало – 20:00 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK