Пожарът в Калояновско е овладян

Снимка: Infomreja.bg

Пламъците са обхванали стотици декари треви, земеделски площи и гора

Нов голям пожар в Пловдивско. Огънят избухна край Калояново и засегна землищата на четири села. Пламъците са обхванали стотици декари треви, земеделски площи и широколистна гора. 

Огнената стихия, която бушуваше близо денонощие, вече е овладяна. Има обаче места, на които тлее. Затова в района всички пожарникари, горски служители и доброволци ще останат на място. Има риск заради високите температури огънят да се разпали.

Пожарът тръгва от земеделски стопанин, запалил стърнище в нивата си между селата Сърнегор и Стрелци и за часове завзема над 600 декара гори, треви и храсти. Цяла нощ пожарникари, горски служители и доброволци са се борили с огнената стихия.

„Пожарът се развиваше много бързо по изсъхналата тревна растителност, която е в изобилие. От стърнището се прехвърля в блок, засян с овес, и оттам влиза в широколистна гора”, обясни директорът на РДПБЗН-Пловдив ком. Георги Мангараков.

В потушаването на огъня както снощи, така и днес, се включи хеликоптер, който на всеки три минути загребва вода от близкия язовир и я изсипва във вътрешността на пожара.

„Високите температури и рязката промяна на посоката на вятъра променяха обстановката непрекъснато. Теренът е труден - не може навсякъде да се достигне  до периметъра на пожара с техника”, каза зам.-директорът на РДПБЗН-Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов.

Огнената стихия стига опасно близо до вилните зони на две от селата и застрашава къщите, намиращи се в тях.

„Пожарът стигна на около 100-150 метра до вилната зона. Затова се наложи дори да се пали огън срещу огън. Вятърът въртеше и сменяше посоката постоянно. Дори имаше риск за живота на тези, които гасяха”, посочи секретарят на Община Калояново Павел Павлов.

Въпреки че пламъците са далеч от къщите на хората, местните са притеснени. От полицията съобщиха, че разследването срещу стопанина, запалил стърнището, е за неумишлен палеж. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK